Nacionalna služba za zapošljavanje održala promociju javnih poziva za realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja u 2023. godini

LESKOVAC

U Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju održana je promocija javnih poziva Nacionalne službe za zapošljavanje u realizaciji mera aktivne politike zapošljavanja za 2023. godinu. Prezentacija je već održana u Vlasotincu i Medveđi, a nakon Leskovca biće održane i u Bojniku i Lebanu.

PR gradonačelnika Aleksandra Stojanović kaže da Leskovac posvećeno radi na povećanju zaposlenosti i da je to u velikoj meri i ostvareno.

„Tome su doprineli pogoni stranih, ali i domaćih investitora. U protekloj deceniji u gradu na Veternici zaposlenje je pronašlo preko 10.000 osoba. Kada je reč o broju nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, zaključno sa januarom mesecom taj broj iznosi 13.166 osoba i to je konstanta u proteklim godinama u ovom periodu. Očekujemo da se ovaj broj smanji zbog pokretanja novog pogona turske kompanije „Erenli“ u Zelenoj zoni, ali i zbog sprovođenje Lokalnog plana za zapošljavanje, koji se iz tehničku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje uspešno sprovodi 10 godina i njime je podržano 1408 osoba sa izvajanjem od preko 218 miliona dinara. U ovoj godini za lokalni akcioni plan zapošljavanja planirane je suma od 30 miliona dinara.“

Olivera Pešić, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Leskovac, je rekla da se na ovim skupovima prezentuju javni pozivi i konkursi i daju odgovori na sva pitanja vezana za iste.

„Naš cilj je da u aktivne mere zapošljavanja uključimo što veći broj novih poslodavaca, gde mislim na one koji nisu učestvovali u merama aktivne politike zapošljavanja, odnosno nisu podnosili zahteve za učešće po javnim pozivima i konkursima NSZ. Naš cilj je da ih animiramo i motivišemo da uzmu učešće i iskoriste subvencije za zapošljavanje novih radnika. Trenutno imamo 13 raspisanih javnih poziva i konkursa i putem njih će, kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenima na teritoriji Srbije biti uključeno 21.205 osoba, od toga 2280 osoba sa invaliditetom. U ovu svrhu izdvojeno je 6,3 milijarde dinara i dodatnih 550 miliona za podršku zapošljavanja osobama sa invaliditeom. Težište će, kao i prethodnih godina, biti na teže zapošljivim kategorijama stanovništa, gde spadaju mladi do 30 bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, dugoročno nezaposleni, odnosno oni koji su na evidenciji NSZ duže od 12 meseci, zatim osobe invaliditetom, Romi, korisnici socijalne novčane pomoći i osobe u statusu tehnoloških viškova. Većina javnih poziva biće otvorena do 30. novembra, a konkursi za osobe sa invaliditetom do kraja godine. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje je otvoren do 10. aprila, dok je poziv za izvođenje javnih radova biti otvoren do 27. marta.“

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
gradjani placaju skupo
gradjani placaju skupo
1 godina pre

Najvrednije u celoj prici je sako. Skupo placen parama gradjana. Sve drugo je iz suplje u prazno.

Da se ispovracas
Da se ispovracas
1 godina pre

Skupo nas kosta ovo promovisanje nista i nigde u kao nesto vazno, neophodno. Mesko bre, sa sta te zaduzila pa joj dajes ovoliki prostor. Izbruka i selo i grad, partiju, sve. A ti i dalje, uporno nju u prve redove.

Odakle vam tolika očekivanja?
Odakle vam tolika očekivanja?
1 godina pre

U pogrešnu se crkvu molite. Za njega je ona sasvim prihvatljiva, jer je i on sam do diplome i položaja došao na sličan način.

paraziti nesposobni
paraziti nesposobni
1 godina pre

Slazem se. Ali on je mnogo visoko. Morao bi da se pravi, da bolje odglumi da ceni stvarno obrazovane, kulturne. Nekultura je i kad se silom guras medju kvalitetne ljude, a sam nista nisi ucinio, rafio na sebi da budes kvalitet. Dok su drugi ucili, ti si hvatao zjale u svim skolama i smisljao kako da prestignes ucen i mucen svet. Znaci prevara! Ovde bukvalno vazi odelo ne cini coveka. Jer ispod njega, nema niceg. Uce napamet, prepisuju, napisali im, skidaju sa interneta, nose papirice, odrade konferenciju, nanesu stetu i idu dalje. Svako prethodno angazovanje je donelo stetu gradjanima. Ali, oni nemaju moral da naprave razliku izmedju licne koristi i pozicije na koju sednu za opstu korist, zasta ih mi placamo. Nisu otvorili privatni kiosk, da rade i zarade.

drustvene devijacije
drustvene devijacije
1 godina pre

Ako ne prozivamo, oni ce nastaviti da dovlace svoje selske vrce na najvise funkcije. Nema mesta postenim ljudima, ni seljacima ni gradjanima, od ovakvih. Nemas kome da se pozalis, da zatrazis pomoc i ocekujes pravdu. Ko kad kriminalac sedne da bude predsednik suda, ubici das da brine o deci, lopova postavis za blagajnika budzeta, metresu za razvoj porodicnih odnosa, glupaka na celo SANU. Jos sve to mi da placamo. Malo je mnogo i da cutimo. Oni nek se slikaju, posto ih nije sramota. Djonovi.