Na Tehnološkom fakultetu ima mesta za još 69 brucoša

LESKOVAC

Na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu za prvu godinu akademskih studija ima mesta za još 69 studenata, kao i po jednog studenta sa invaliditetom, pripadnika romske nacionalnosti i studenta državljanina Republike Srbije koji je u školskoj 2019/20 godini završio srednju školu u inostranstvu, čije studije se finansiraju iz budžeta Republike Srbije. Radi se o sledećim studijskim programima:

HEMIJSKE TEHNOLOGIJE – 27 studenata:

-Farmaceutsko-kozmetičko inženjerstvo

-Ekološko inženjerstvo

-Organska hemijska tehnologija i polimerno inženjerstvo

PREHRAMBENA TEHNOLOGIJA I BIOTEHNOLOGIJA – 33 studenta:

-Prehrambena tehnologija

-Biotehnologija

TEKSTILNE TEHNOLOGIJE: – 9 studenata

-Tekstilno inženjerstvo

-Industrijski dizajn tekstilnih proizvoda

Prijavljivanje kandidata za drugi konkursni rok obaviće se od 2.-4. septembra. Kandidati mogu da se prijave u prostorijama Službe za studentska pitanja, slanjem potrebnih dokumenata preko pošte ili elektronskim putem. Prijemni će se polagati 8. septembra i to jedan predmet po izboru (matematika, fizika, hemija ili crtanje (za studijsko područje Industrijski dizajn tekstilnih proizvoda)). Postoji mogućnost i da budući studenti, koji su neki od ovih predmeta polagali na nekom drugom fakultetu, upišu Tehnološki fakultet tako što će doneti potvrdu o polaganju i broju osvojenih bodova. Ovu mogućnost je u prvom konkursnom roku iskoristilo troje studenata.

Suzana Cakić, prodekan za nastavu Tehnološkog fakulteta, ističe da su studenti oslobođeni plaćanje naknade za polaganje prijemnog ispita koja je iznosila 4.000 dinara.

„Radi se o preporuci ministarstva i ovo je jedan od načina da pomognemo porodicama budućih studenata, s obzirom da je zbog pandemije korone došlo i do ekonomske krize. Inače, mi smo u postupku akreditacije novih studijskih programa, tako da će studenti koji sada upišu fakultet moći da se sledeće godine, ukoliko žele, prebace na taj modul, koji je vezan za informacione tehnologije i informacione sisteme u tehnološkim procesima. Mi smo opremljeni savremenim uređajima i laboratorijama, tako da studenti imaju sve mogućnosti za učenje i usavršavanje, kako mogli da sa što više znanja danas-sutra negde zaposlili.“

Cakićeva tvrdi i da se intresovanje za ovaj faklutet povećava iz godine u godinu.

„Naša prednost je što mi imamo i sva tri nivoa studiranja, od osnovnih akademskih, preko mastera i doktorskih studija. Naši studenti se zapošljavaju u mnogim firmama, a to vidimo i saznajemo tako što kad odemo negde na stručnu praksu nailazimo na uposlenike koji su diplomirali na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu. Važno je napomenuti da najveći bruto prihod jedne zemlje dolazi od proizvodnih delatnosti, ne može sve da se zasniva na IT sektoru… Tehnologija je jako bitna i izazov je za svaku vrstu delatnosti. Sa diplomom našeg fakulteta moguće je zaposliti se, pored proizvodnih firmi, i u inspekcijskim službama, Zavodu za javno zdravlje, u obrazovanju, institutima…“

U Leskovac na studije mahom dolaze studenti sa juga Srbije, primećuje Cakić.

„Tu su i Kruševac, Zaječar, Negotin… Pored geografske odrednice, važan momenat u izboru Univerziteta je i finansijska moć porodice. Ukoliko imaju mogućnosti, deca odlaze na studije u veće gradove. U Leskovcu imamo Dom učenika i studenata, gde studente na mesečnom nivou smeštaj i hrana staju nešto preko 6.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare