Na “Škebijadi” u Krševici više od dve hiljade ljudi

BUJANOVAC

Na platou ispred Arheološkog nalazišta „Kale“, u selu Krševica, kod Bujanovca, danas je, desetu godinu za redom, održana tradicionalna kulinarska manifestacija „Škembijada“, takmičenje u pripremanju svih vrsta jela od škembića.

Iako ovoga puta vremenske prilike nisu bile naklonjenje organizatorima, Turističkoj organizaciji Bujanovac i Udruženju za očuvanje tradicije sela „Škembijada“ Kale-Krševica, kiša koja je pretila od ranog jutra nije sprečila takmičare i posetioce u njihovoj nameri da se druže i lepo provedu uz tradicionalnu kuhinju ovog kraja i muzičko-zabavni program.

Sedamnaest  takmičara iz Pčinjskog okruga i Makedonije pripremalo je čuvenu škembe – čorbu i specijalitete od škembića boreći se za priznanje stručnog žirija.

Majstori svog zanata, oni koji na „Škembijadu“ dolaze od samog početaka ove manifestacije, ali i oni koji su ovde prvi put, redom ističu da je takmičenje ovde u drugom planu, ali da im ipak puno znači priznanje žirija i samih kolega kuvara.

„Ja se kulinarstvom bavim 17 godina, ovde sam treći put, dobijao sam nagrade, ali to je najmanje važno, bitno je druženje, bitno je da se lepe stvari sačuvaju od zaborava i da meštani ovog kraja pokažu kakvi su domaćini” ističe Miodrag Dimitrijević iz obližnjeg sela Žbevac, jedan od takmičara.

Vatre ispod kotlića bile su upaljene od ranog jutra i nakon nekoliko sati došlo je vreme za degustaciju i proglašenje pobednika.

Ove godine  je internacionalni žiri na čelu sa Nenadom Zafirovićem, direktorom Bivode i odbornikom u Skupštini opštine Bujanovac, odlučio da priznanje za najboljeg kuvara u obe kategorije, za škembe-čorbu I specijalitet od škembića, dodeli Stanimiru Zdravkoviću iz Bujanovca.


“Od samih početaka ove manifestacije sam ovde, dakle punih 10 godina. Ja se kulinarstvom bavim iz hobija, nagrade prijaju, ali nikako nisu najbitnije. Sećam se prve “Škembijade” bilo je samo nas nekoliko, mnogo se promenilo od tada nabolje, organizacija je odlična, mnogo nas je više, drago mi je zbog toga, drago mi je I što sam pobedio u obe kategorije! ” u jednom dahu priča Zdravković I naglašava da je njegova tajna za pripremu ovih specijaliteta višesatno kuvanje.

“Nisam očekivao apsolutnu pobedu, ali sam se dobro pripremio, kuvam škembiće od juče”, završava uz osmeh.


Žiri je, u takmičenju za najbolju škembe čorbu, drugo mesto dodelio Udruženju za zaštitu srpskih spomenika u Republici Makedoniju iz Skoplja, dok je treće mesto pripalo ekipi Predškolske ustanove “Naša radost” iz Bujanovca. Drugi najbolji specijalitet pripremili su Planinari Srbije, a na trećem mestu je Slobodan Novković  iz Vladičinog Hana.

Organizatori su za posetioce obezbedili bogat muzičko-zabavni program. Na „Škembijadi“ su nastupili orkestar “Nine” I etno grupa “Izvor” iz Vranja, KUD “Vrelac” iz Vranjske Banje, zatim folkloristi Udruženja Srba iz Kumanova, kao i pevač Nemanja Anđelović.

“Iz godine u godinu napredujemo, broj takmičara i gostiju se povećava, danas imamo preko 2000 posetilaca, sledeća “Škembijada” će biti još bolja, polako, ali sigurno naša manifestacija postaje poznata šírom Srbije, a i van granica naše zemlje, što potvrđuju i gosti iz Makedonije” naglasio je Srđan Stoilković iz Udruženja za očuvanje tradicije sela “Škembijada” Kale-Krševica.

Domaćin I jedan od inicijatora ove manifestacije, Čedomir Krstić, kaže da je I ova “Škembijada” opravdala sva očekivanja I da je postalo uobičajeno da iz godine u godinu raste broj posetilaca.

“Sve je počelo kao druženje u prirodi nas nekoliko prijatelja, a pogledajte u kakvu svetkovinu tradicije i dobre hrane se sve ovo za deset godina pretvorilo.”

Škembijadu je posetio i Boško Obradović, narodni poslanik i lider Pokreta Dveri, koji je istakao da nije mogao da poseti jug Srbije, a da se ne odazove pozivu organizatora i da poprvi put bude gost na “Škembijadi”

“Bilo mi je zadovoljstvo da posetim jednu ovakvu narodnu manifestaciju I moram da čestitam osnivačima I organizatorima koji su praktično ni iz čega napravili jedan lep događaj. Sada je lokalna samouprava na potezu, razgovarao sam sa predstavnicima Turističke organizacije Bujanovac, svi shvataju potencijal ove manifestacije, ali je potrebno uložiti u putnu infrastrukturu, obezbediti veći budžet za organizaciju I siguran sam da “Škembijada” ima svetlu budućnost, na dobrobit meštana ovog kraja” zaključio je Obradović.

Proglašenjem pobednika je završen zvanični deo programa ovogodišnje “Škembijade”, ali su posetioci, uprkos kiši, ostali da uživaju u specijalitetima, piću I muzici, ističući redom svi “Vidimo se naredne godine!”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare