MUSTAFA: INFRASTRUKTURA UNIŠTENA, VLADA NE POMAŽE

PREŠEVO

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je za   da Vlada Srbije nije spremna da pomogne toj opštini u sanaciji putne infrastrukture , koju su oštetili autobusi koji prevoze izbeglice, I optužio Beograd za tretiranje Albanaca u ovoj opštini kao izbeglica, zbog odluke da jedino beogradska “Lasta” može da otgnaizuje prevoz izbeglica.

“Vlada Republike Srbije  nije spremna da pomaže opštinu Preševo od juna prošle godine do danas, niuje bilo dobre volje da se pomaže u sanaciji puteva koji se svakodnevno raspadaju”, rekao je Mustafa.

„Ona je spremna da odmaže i stvara probleme loklanoj samoupravi“, trvrdi Mustafa koji je dodao da je plato ispred Centra za prihvat izbeglica, koji je napravljen pored železnićke stanice da bi se gužve izmestile sa glavne ulice u Preševu I omogućilo nesmetano kretanje stanovnicima tog grada I na kome autobusi čekaju izbeglice radi daljeg prevoza, “napravlje bez ikakve dozvole za izgradnju i bez odobrenja od strane Skupštine opštine”.

“Ovde može da se radi svašta i ovde mogu da se gaze zakoni“, tvrdi  Mustafa koji smatra da se „jedan vrlo ozbiljan apel može  uputiti vlastima  u Beogradu da građani opštine Preševo nisu azilanti. Oni nisu ni afro-azijski stanovnici , nego su autohtoni, ovde su živeli i živeće dalje, a ovakvo ponašanje je neprimereno i ne dešava se ni u jednoj opštini u Srbiji,  niti u svetu bez odobrenja opštine”!.

Opština Preševo naplaćuje taksu od po sto evra po autobusu koji prevozi izbeglice  a nalazi se na tom platou  na koji ima zamerke Mustafa a procedura je takva da pripadnici policije ne dozvoljavaju da autobusi krenu pre no što pokažu dokaz da su tu taksu uplatili, rečeno je JUGpressu.

Na pitanje JUGpressa  koliko novca se slilo u opštinsku kasu po tom osnovu I na šta će on biti upotrebljen, Mustafa je rekao da je od novembra do sada uplaćeno oko 35 miliona dinara .

On tvrdi da je  odluka opštinskih organa, na osnovu  koje se naplaćivala ta taksa, sada ukinuta odlukom Vlade Srbije da beogradski auto-prevoznik “Lasta” jedini organizuje prevoz izbeglica. Od Preševa do Šida.

“Ovaj novac je isključivo namenjen za sanaciju puteva koje svakodnevno propadaju od teških autobusa koji dolaze sa svih strana Srbije “, kaže Mustafa.

„Opština Preševo je najveća autobuska stanica u svetu! Nigde u svetu ne postoji parkiranih 500 autobusa dnevno koji su nam narušili puteve, trotoare, kišne kanalizacije pored puteva i fekalne kanalizacije,  iznad kojih su stajali i stajali , kaže Mustafa.

On je dodao da sredstva koja su uplaćena na ime taksi za autobuse , samo dvadeset posto od potrebnih oko 100 miliona dinara koliko je, po predračiunu , potrebno za sanaciju puteva.

„Ovaj način ponašanja Vlade Republike Srbije, Komeserijata za izbeglice i kompanije „Lasta“ je nepreimereno, ovo nema nigde u svetu i ubeđen i uveren sam da se to ne bi moglo destiti u Vranju ili nekoj drugoj opštini u Srbiji,: Ali i kad Vlada tretira autohtone Albance kao azilante, onda se to dešava“, tvrdi Mustafa.

Ogorčen je na odluku Vlade Srbije zbog “Laste”.

P2180524
“Apsolutnono, to je van svakog zakona i Ustava. Ne postoji zakon da tako jednostavno jedna vlast odlučuje, da narušava puteve lokalnoj samoupravi i da tretira Albance i sve druge građane na ovaj način, to je neprimereno”, rekao je Mustafa koji kaže da se “to  nije čulo niti desilo na nekom dugom mestu.

On je rekao I da su oštećeni “svi putni pravci od granice sa Makedonijom, sve do prihvatnog centra  kao I lokolni putevi.

“To je najmanje osam puteva koje smo mi identifikovali i koji su se raspali, tako da sada ni građani ne mogu da ih koriste. Šta će biti kada bude prošlo ovo sa izbeglicama? Građani će tražiti sanaciju tih puteva, a opština Preševo neće imati pare za to”, kaže Mustafa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare