Mladom naučniku Milošu Nikoliću obavljena transplantacija srca u Beču

 

BEOGRAD-LESKOVAC

(Politika-MIlan Momčilović)

Naši stručnjaci ustanovili su da Miloš može normalno da živi i da mu nije potrebna hirurška intervencija, a dr Miljko Ristić je tvrdio da bi „bila bruka da je Miloš otišao u neki od evropskih centara za transplantaciju”, čime je doveo u pitanje akciju prikupljanja pomoći

 

Miloš Nikolić za vreme lečenja u Beču (foto lična arhiva)
Leskovac

Kako saznajemo, na klinici AKH u Beču, vodećoj evropskoj klinici na kojoj se godišnje uradi pedeset operacija transplantacije srca, 27. oktobra uspešno je izvršena takva intervencija mladom naučniku Milošu Nikoliću, istraživaču na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković” Univerziteta u Beogradu. Ova vest objavljena je na fejsbuk-stranici grupe „Srce za Milošev osmeh”, koju su Miloševi drugovi i kolege pokrenuli prošle godine kada je konstatovano da je njegovo srce u takvom tanju da mu je neophodna transplantacija. Miloševe kolege sa Instituta potvrdile su nam da je intervencija obavljena navedenog dana, da u ovom trenutku ne mogu da daju nikakve izjave za štampu i da će se uskoro oglasiti Miloševa majka koja je sa njim u Beču.

Miloš Nikolić, iz Leskovca, doktorirao je na Beogradskom univerzitetu septembra 2015. godine u 30. godini. Krajem te godine srce mu je oslabilo i prve procene lekara upućivale su na neophodnost presađivanja srca, da bi ubrzo došlo do promene mišljenja stručnjaka. Slučaj je potom poprimio razmere afere koja je potresla Srbiju.

U žižu javnosti Miloš je dospeo kada je dr Miljko Ristić, koordinator za transplantaciju, bivši direktor Kliničkog centra Srbije u penziji, javno pozvao da se obustavi akcija prikupljanja pomoći, tvrdeći da Miloš nije kandidat za transplantaciju i da može normalno da živi.

– Miloš ne može biti kandidat za transplantaciju. On može normalno da živi. Bila bi velika bruka da je otišao u neki evropski centar za transplantaciju – ocenio je dr Ristić. Za „Politiku” je tada izjavio da je konzilijum od petnaest kardiologa i kardiohirurga jednoglasno zaključio da Milošu nije neophodna intervencija, jer njegovo srce radi sa 35 odsto snage.

Miloš je prvi put osetio slabost početkom 2013. godine. Lekari su dijagnostifikovali srčanu insuficijenciju i apsolutnu aritmiju. Nakon neuspešnih pokušaja da se vrati u ritam putem elektrošokova, urađena mu je ablacija koja je uspela da srce vrati u odgovarajući ritam. Miloševo stanje držano je pod kontrolom zahvaljujući odgovarajućoj terapiji, a onda se naglo pogoršalo. Novembra prošle godine utvrđeno je da mu srce radi samo sa petnaest procenata kapaciteta i jedino rešenje je transplantacija, a onda je usledila izjava Miljka Ristića.

„U jeku humanitarne akcije, u nedelji koja je bila najuspešnija što se tiče prikupljenih priloga, dr Miljko Ristić, koji čak ni ne vodi moj slučaj, oglasio se u medijima i optužio mene i moje prijatelje za prevaru, iznoseći u javnost privatne podatke iz moje medicinske dokumentacije, sa kojima čak ni ja nisam bio upoznat i tvrdeći da mi transplantacija srca nije potrebna. Humanitarna akcija je nastavljena, ali je dinamika prikupljanja sredstava naglo opala, između ostalog zbog otkazivanja niza humanitarnih događaja. Istovremeno, sa medijskim progonom počinje i moj progon kao pacijenta. Doktorka kod koje sam poslat na pregled i upoznavanje sa procedurom za transplantaciju priredila mi je „dobrodošlicu” na Odeljenju za transplantaciju srca Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra, tako što me je dočekala napadajući me i obraćajući mi se vrlo neprijatnim, povišenim tonom, kakvim lekar ne bi smeo da se obraća nijednom pacijentu, a pogotovo ne teškom srčanom bolesniku. Istovremeno, u mojoj kliničkoj dokumentaciji od 8. decembra gubi se oznaka „pacijent se nalazi u programu transplantacije srca”, koja se javljala na lekarskim nalazima do tog datuma”, napisao je Miloš na svom fejsbuk-profilu marta ove godine.

Iz Kliničkog centra Srbije otpušten je 24. decembra 2015. sa ugrađenim pejsmejkerom i dijagnozom da mu nije potrebna transplantacija srca. U toku januara 2016. nastavljena je medijska hajka, a kardiolog koji je vodio njegov slučaj i postavio dijagnozu na osnovu koje je upućen u program za obradu je smenjen.

Miloš i njegova majka Nada nisu se mirili sa procenama naših stručnjaka da može da živi sa bolesnim srcem, već su otišli na kliniku AKH u Beču, gde je Miloš podvrgnut novim analizama. Tokom lečenja u Beču, srce mu je u nekoliko navrata stalo, pa je uspešno reanimiran. Nakon što je prikupljeno dovoljno novca, Miloš je u četvrtak dobio novo srce.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare