Mlađan Đorđević (Oslobođenje): Mali Šengen – velika prevara

BEOGRAD


Režim Aleksandra Vučića predstavlja tzv. Mali Šengen kao veoma bitnu inicijativu od koje će tobože zavisiti budućnost regiona i ekonomski razvoj Srbije. Pokret Oslobođenje izdvaja četiri problematične tačke ove inicijative, koje Vučić ne govori srpskoj javnosti.
Prvo, omogućavanje ulaska u Severnu Makedoniju i Albaniju sa ličnim kartama umesto sa pasošima ne može doneti nikakav konkretan ekonomski dobitak, jer ne predstavlja suštinsku promenu – granične kontrole i dalje postoje, samo se na granici pokazuje drugi dokument.
Drugo, pojednostavljivanje carinskih procedura je prazna priča dok god je carina leglo Vučićevih partijskih funkcionera, nestručnih i korumpiranih kadrova, kao i poligon za krađu, šverc i otimačinu. Verovatno je Vučić kao konsultanta za carinske procedure uzeo Mihalja Kertesa, nekada zloglasnu vedetu SPS, a danas uvaženog člana SNS.
Treće, ekonomski dobitak privrede od Malog Šengena je vrlo upitan. Prednosti za srpski izvoz ne postoje jer Mali Šengen ne obezbeđuje slobodan protok robe preko granica. Takođe, pitamo se šta je tačno unapređenje za Srbiju, kada sve ekonomske provizije iz ovog dogovora već postoje u sporazumu CEFTA; čiji je Srbija član od 2007. godine, zajedno sa Albanijom i Makedonijom.
Četvrto i najvažnije: pokret Oslobođenje se oštro protivi uvođenju Prištine u ovu inicijativu, što predstavlja grubo kršenje Ustava Republike Srbije i Rezolucije 1244, kao i još jedno Vučićevo uvođenje priznanja nezavisnosti Kosova na mala vrata, navodi se u izjavi predsednika Oslobođenja Mlađana Đorđevića.


“Smatramo da je ovaj sporazum još jedan čin zamajavanja osiromašenog srpskog naroda. Umesto okretanja srpskoj privredi, srpskim preduzetnicima i srpskim poljoprivrednicima, koji su pogođeni ekonomskom krizom usled pandemije, Vučić se bavi albanskom i makedonskom privredom. Očigledno je da, zbog zastoja u evropskim integracijama, Vučić mora da pronađe novu prevaru kojom će da maže oči srpskoj javnosti. Pa je to pronašao u grandioznim industrijama Albanije i Severne Makedonije”, ocenio je Đorđević.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
3 godine pre

Poštovana urednice

Zaista ću pomisliti da radite za vladajući režim, ukoliko nastavite da dajete medijski prostor ovoj političkoj karikaturi.