Otvorena izložba „Pet priča” Milli2nda

LESKOVAC

U Galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu otvorena je izložba radova umetnika Milli2nd pod nazivom „Pet priča”. Ova audiovizuelna izložba predstavlja novi i drugačiji vid konceptualne umetnosti, gde autor putem scena instaliranih u piramidama prikazuje priče koje su uticale na njegov razvoj kao umetnika.

Korišćenjem instalacija koje su sa spoljne strane ogledalo, dok je u njima video, umetnik poziva posmatrača da se identifikuje sa njegovom pričom, da je vidi, čuje i doživi lično, jer smo, kako sam kaže svi deo njegove priče. Mili2nd je rođen u Smederevu 1998. godine. Tokom školovanja u u Beogradu, njegov film “Ne plaši se” odneo je pobedu na Olimpijadi kulture u Beogradu u kategoriji film i bio je izabran kao najbolji film u okviru konkursa “Moje kreativno JA” organizovanog od strane Telenora i Kosmopolitan Magazina. Svoje srednje obrazovanje nastavlja u Kaliforniji, SAD, gde i maturira. Školovanje je nastavio na Santa Monika Koledžu, na smeru filmska produkcija. Poznat je po kratkim video formama u kojima eksperimentiše kombinovanjem zvukova, a koje su dostupne na popularnim društvenim mrežama.


Izložbu je otvorila Jasmina Zlatković, magistar istorije umetnosi, koja kaže da umetnik kroz svoj rad donosi drugačiju izložbenu perspektivu u odnosu na onu na koju smo navikli.
„Ovah interaktivni sadržaj zahteva od posmatrača da postane deo umetničkog dela, jer u suprotnom propušta kompletan umetnički doživljaj. Na posmatrača se deluje putem audiovizuelnih instalacija u vidu interaktivnih piramida sa ogledalima i svaka je nosilac jedne priče koja podstiče kod posmatrača momenat autorefleksije pomešane sa umetnikovom percepcijom izvesnog narativa, kao i prezentacijom savremenog sveta i društva. Teme kojima se bavi Mili kroz ovih pet priča su okrenute pitanjima identiteta, samopouzdanja pojedinca, kao i promovisanjem pravih vrednosti, koje su istinski put ka sreći. Ovaj način je bliži mladim generacijama zbog vida prezentacije, ali u sadržajnom smislu može da korespondira sa bilo kojim uživaocem umetnosti kao takve. Ključni element je i sam umetnik koji svoj identitet krije upravo iza maske u vidu iste piramide sa ogledalima, čime nas tera, pri susretu sa njim, da se suočimo sami sa sobom, kroz refleksiju u ogledalu.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare