Mladi volonteri sa Delijskog visa uređuju svoje naselje

NIŠ

Mladi volonteri sa Delijskog visa, njih desetak, ne mare previše za niske temperature kada odluče da urede deo naselja u kome žive. Mada je živa na termometru juče pokazivala samo stepen iznad nule u Nišu, oni su se bez dvoumljenja latili valjaka i četki kako bi prefarbali grafite ispisane na zadu koji se nalazi pored Srpskog groblja u ovom naselju. Tokom akcije posetila ih je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja im je tom prilikom obećala da će im Grad  pomoći u sređivanju naselja, a na njima je da kažu šta je to na čemu valja dalje raditi. I mladi volonteri su ovom prilikom imali mladi šta da poruče, a njihova poruka je upućena sugrađanima. Zatražili su od njih da ne bacaju otpad tamo gde mu nije mesto, jer će tako i njima kao mladim volonterima biti lakše, ali će i naselje pa i ceo grad izgledati čistije.

                         „Obradovala me je jedne večeri poruka   koju sam dobila od njih da bi voleli da dođem na Delijski Vis i vidim šta rade. Tada sam saznala da je to mlado udruženje, drugovi iz naselja koji žele da ovaj deo grada učine lepšim. Odlučila sam da vidim šta rade, da se upoznam sa njima i čujem šta im je  potrebno i na koji način Grad može da im pomogne. Dogovorili smo  da na proleđe uredimo košarkaško igralište, namestimo nove koševe, sredimo venjake koje  koriste i oni ali i šetači kada je lepo vreme “, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                        Ona je dodala da je Grad u naselju Delijski vis i do sada dosta toga uradio.

                     „Prošle godine smo radili ulicu Francusku ali je u planu da se rade još neke ulice i kada mašine krenu na proleće, kada okopni sneg, nastavićemo sa radovima“, kazala je gradonačelnica i dodala da je svaka inicijativa Gradu dobro došla i dobro je da se što više ljudi uključi u građanski aktivizam, a Grad  je tu da udruženjima ili nevladinim organizacijma pomogne.

                       „Tu smo da pomognemo i komuniciramo, da se dogovaramo kada u akcijama treba da im pomogne neko od gradskih preduzeća, bilo da je u pitanju JKP „Medijana“ ili JKP „Parking servis“ pa i bilo koje drugo preduzeće“, istakla je gradonačelnica.

                       Damjan Konstasinović je jedan od mladih volontera koji sa svojim drugovima  iz kraja pokušava da da svoj doprinos lepšem izgledu naselja u kome provodi detinjstvo.

                       „Ovo je samo jedna od akcija koju smo osmislili. Inače, sakupljamo i smeće, farbamo i grafite na zidovima zgrada, sređujemo klipice ukoliko im nedostaje neka daska. Svako od nas se priključuje akcijama iz različitih motiva, a zejednički je da deca odrastaju u zdravoj okolini, da u naselju nema smeća i da prostor između zgrada lepo izgleda. Dosta akcija smo već završili. Ofarbali smo letnjikovce i čistili oko njih, a najveća akcija do sada nam je bila čišćenje grmlja i otpada pored pruge na Trošarinskoj rampi“, kaže Damjan.

                    I dok mladi volonteri rade ne ostaju ravnodušni ni stariji stanari ovog dela grada.

                   „Građani su spremni  da nam pomogno. Pojedini su se dobrovoljno priključivali našim akcijama i radili sa nama. Neki su nam donosili da nešto pojedemo i sokove, a neki su se ponudilida nam i novčano pomognu“, objašnjava Damjan.

                   Mladi volonteri kažu da će nastaviti sa svojim akcijama. Najstariji član ove volonterske grupe je Damjan koji je srednjoškolac dok su ostali članovu učenici Osnovne škole „Branko Miljković“ koja se nalazi u naselju Delijski vis.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare