Mladi pitaju – gradonačelnica odgovara

NIS

       Vrata Gradske kuće danas su bila otvorena za mlade koji su želeli da sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski razgovaraju o svim temama koje su za njih bitne. U okviru projekta „Mladi pitaju – gradonačelnica odgovara “ tridesetoro učenika Medicinske i Pravno poslovne škole u Nišu postavljali su pitanja a gradonačelnica im je odgovarala.

     „ Počastvovana sam kao gradonačelnica, jer su mladi istakli jednu činjenicu koja je mene posebno obradovala, a to je da su vrata Gradske kuće za mlade otvorena prvi put posle 20 godina. Dakle, prvi put posle 20 godina naša omladina razgovara sa gradonačelnikom, što je veoma važno, jer sada imam pravu priliku, zajedno sa resornim većnicima i svojom zamenicom, da čujem šta je to što osamnaestogodišnjake u ovom trenutku muči”, rekla je Sotirovski.

     Sa gradonačelnicom su se sreli predstavnici nekoliko srednjih škola u Nišu. Pitanja je bilo puno, ali su dobili i potrebna obaveštenja kako da realizuju svoje ideje.

    „Čuli smo  šta je to sa čim se oni najviše sreću kao problemom, šta je to što ih možda navodi na pomisao da odu jednoga dana iz grada, da odu iz zemlje, na koji način sa svim tim idejama zaista mogu da uđu u Gradsku kuću, i da sve te ideje implementiraju”, dodala je Sotirovski.

   Ideja mladih je da se smanji jaz između njihove generacije i donosioca odluka na gradskom nivou. Kažu je dijalog jedini princip rešavanja eventualnih problema koji se tiču mladih.

   „U jednom od istraživanja mladi su naveli koji su to ključni problemi sa kojima se oni sreću.To su problemi u oblasti ljudskih i socijalnih prava, u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, participaciji odnosno aktivnog učešća mladih.Neki od problema sa kojima smo su susreli je neadekvatan prilaz za osobe sa invaliditetom u pojedinim ustanovama,  nemogućnost uticanja na donošenje doluka u organizovanju pojedinih manifestacija u gradu za mlade. Kao problem navedeno je i nepostojanje radnih praksi u organima državne uprave u lokalne samouprave“, istako je Aleksa Nikolić, učenik treće godine Medicinske škole „Dr Miodrag Lazić“ u Nišu.

    Njegova drugarica iz škole Nevena Zdravković je dodala da je ovo jedan od načina kojim bi mladi mogli da reše dezinformisanost mladih i da se oni uključe u neke organizacije koje već postoje a oni i ne znaju za njih.

    Gradonačelnica Dragana Sotirovski je dodala da će Niš uskoro dobiti Omladinski centra koji će biti u zgradi Učiteljskog doma. U kome će mladi moći da sprovode svoje aktivnosti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare