Mlade Nišlijke Milja i Marija za spas planete

   NIŠ

  Milja Petrović, hemičar, i Marija Nikolić, master energetike, zajendo sa još troje vršnjaka iz Srbije, sticale su znanja iz oblasti  ekologije i demokratije na eko radionicama koje su održane u Italiji. Održivost gradova, permakultura, angažovane umetnosti i zajednice, evropski zeleni dogovor, samo su deo tema o kojima je bilo reči na radionicama u mestu Faganji u Italiji. Na radionicama su o ovim i još nekim temama razmenile iskustva i zananja sa mladima iz Slovenije, Turske, Grčke, Španije, Nemačke.

                            Milja i Marija su se iz Italije vratile prepune su utisaka. Zahvaljujući predavačima srele su se prvi put sa nekim pojmovima iz ovih oblasti i dobile adekvatna objašnjenja.Dodaju da je cilj ove međunarodne radionice bila da poveže ljude koji dele ljubav prema planeti, prirodi, životinjama i želju da se planeta sačuva za buduće generacije.

                           „Osim velike želje da se bavim promenama koje treba da pomognu svima a najviše planeti nisam mnogo znala šta konkretno činiti. Reciklaža otpada na globalnom nivou ne donosi benefite koji bi priželjkivali i zato je potrebno da se svaki pojedinac nauči kako da što manje pravi smeće“, kaže Milja.

                          Milja  dodaje da je u našoj zemlji još veliki problem naučiti ljude da ne bacaju smeće.

                        „ Na sreću učesnici ove radionice bili su upravo mladi, do 30 godina, koji treba da donesu promene u svojim sredinama“, kaže Milja.

                       Izbaciti iz upotrebe jednokratne brijače i vratiti se metalnim kojima se menja žilet je jedan od koraka koji je možda najlakši.

                        „U suštini, brijač je samo primer kako sve počinje od pojedinca i da ne treba biti posebno obrazovan ili bogat da bi sačuvao planetu“, kaže Milja koja sa Marijom deli želju da promene sebe i okolinu.

                     Koliko jedan čovek može da upropasti svoju okolinu ne može preduzeće da to sanira. I dok kod nas još uvek nismo došli do nivou da recikliramo smeće napredniji svet se uči kako da smeća ne bude.

                     „Teško je snalaziti se u tom kontrastu jer svi govore o ekologiji a malo ko je razume i prihvata odgovornost. Jednostavno treba biti iskren jer mislim da ne postoji da nijedna zemlja ne može da ima toliki broj komunalnih policajaca da bi se „naučili“ ekološkom ponašanju“, kaže Marija.

                     Znanje u Italiji sticali su i mladi iz Beograda i okoline Bogdan Vuruna, Milica Lukić i Jana Škobić.

                    Kao primer koji pomaže planeti su i prodavnice polovne garderobe koje su mladima u Srbiji zanimljive zbog pristupačnih cena što je po rečima naših sagovornica sasvim dovoljan motiv za ekološko prosvešćivanje.  I naši predavači su ih naveli kao odličan primer da pojedinac uštedi novac a najvažnije je koliko se uštedi drugih resursa. Moda iz prodavnica polovnih garderobe je hit u svetu, kažu Milja i Marija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare