Miodrag Stanković: Obezbediti pružne prelaze za pešake lavirintskom kapijom i zaštitnom ogradom u celom gradskom jezgru!

NIŠ

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se postave lavirintske kapije na mestima gde se ukrštaju pruge i trotoari, kako bi pružni prelazi bili obezbeđeni za pešake i da se pruge ograde zaštitnom ogradom u celom gradskom jezgru.

„Zahtevam od nadležnih u Gradu, da se u saradnji sa javnim preduzećem “Infrastruktura železnice Srbije” pod hitno obezbede svi pružni prelazi, kako se bezbednost vozača i pešaka ne bi dovodila u pitanje“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.

„U Nišu se pre samo nekoliko dana dogodila nesreća gde je petnaestogodišnji dečak povređen jer ga je udario voz na pružnom prelazu na samom izlasku iz železničke stanice u Nišu. Javno preduzeće “Infrastruktura železnice Srbije” saopštilo je da je teretni voz naleteo na petnaestogodišnjeg dečaka u trenutku kada su rampe bile spuštene. Ali nije rečeno da mesto gde prolaze pešaci nije obezbeđeno.

Neophodno je postaviti lavirinstku kapiju na svim prelazima u Gradu, kako bi pešaci bili bezbedni.

Veliki broj nesreća dogodio se jer deca prelaze prugu van pružnih prelaza, zato je neohodno postaviti zaštitnu ogradu duž pruge u celom gradskom jezgru.

Strategija za bezbednost u saobraćaju nije prepoznala pružne prelaze u Nišu kao jedan od ključnih problema“ – rekao je Stanković.

„Izmeštanje pruge je nešto o čemu ova vlast govori punih 10 godina, ali do sada ništa nije realizovano. Do danas datum početka radova nije preciziran. Još uvek nije završena eksproprijacija, a novac nije obezbeđen.

Izmeštanjem bi se postigla, pre svega, veća bezbednost građana, ali i smanjile gužve u saobraćaju. Na potezu kod aerodroma bi mogla da bude železnička stanica, aerodrom, autobuska stanica. Nakon izemeštanja pruge postojeća infrastruktura, tj. pruga mogla bi da se iskoristi za tramvaj ili metro. Železnički prevoz je najčistiji prevoz, tj. zeleni prevoz koji ne zagađuje vazduh. Niš ima velike mogućnosti za uređenje saobraćajne infrastrukture. Mogao bi biti najmoderniji grad u Evropi“ – zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare