Miodrag Stanković: Obezbediti najugroženijim građanima po 15.000 dinara za ogrev

NIŠ

Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša podneo je odborničku inicijativu kojom traži da se rebalansom budžeta za 2022. godinu predvide sredstva kojim će socijalno najugroženije stanovništvo (oko 6.200 po evidenciji Centra za socijalni rad) dobiti vaučere od 15. 000 dinara i obezbede paketi pomoći.

„Građani Niša su u ozbiljnim finansijskim problemima, nalazimo se u sred energetske krize. Poskupljenja energenata dalekosežno pogađaju ne samo socijalno ugroženo stanovništvo, već i sve građane. Socijalno najugroženiji građani zbog visoke cene energenata nisu u mogućnosti da prevaziđu poteškoće u vezi sa nabavkom ogreva za predstojeću zimu.

S obzirom da poskupljenja najviše pogađaju socijalno ugrožene kategorije stanovništva, predlažem:

1. Da se rebalansom budžeta za 2022. godinu obezbede sredstva kojim će socijalno najugroženije stanovništvo (oko 6.200 po evidenciji Centra za socijalni rad) dobiti vaučere od 15. 000 dinara koje će koristiti za plaćanje računa ili refundaciju troškova za kupovinu ogrevnog drveta, uglja, peleta ili mazuta;  

2. Da se obezbede paketi pomoći sa osnovnim životnim namirnicama i sredstvima za higijenu, za sve penzionere koji imaju penziju ispod 30.000 dinara, kao i socijalno ugroženim licima koja su na evidenciji Centra za socijalni rad (40.079   lica)“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša.  

„S obzirom da je pokrajinska vlada Vojvodine, koja je značajno razvijenija od juga Srbije, izdvojila 50 miliona dinara za nabavku energenata, kao i 35 miliona dinara za pakete pomoći u hrani i sredstvima za higijenu za socijalno ugroženo stanoviništvo na teritoriji Vojvodine, smatram da Niš mora da obezbedi novac za socijalno ugrožene građane“ – dodao je Stanković.

„Kontinuirano   poskupljenje   cena   osnovnih   životnih   namirnica   udar   je   na   kućni budžet   svake   porodice   u   Srbiji,   a   posebno   na   socijalno   ugroženo   stanovništvo. Gotovo da ne postoji grupa namirnica koja je zadržala istu cenu u odnosu na prošlu i početak ove godine. Došli smo u situaciju da građani kupuju hranu na komad ili pazare   samo   ono   što   moraju.   Кupovina   prosečne   potrošačke   korpe   predstavlja izazov   čak   i   za prosečnu   srpsku   porodicu.

Podaci zavoda za statistiku jasno govore da je siromaštvo najizraženije na jugu Srbije, da je prosečna plata višestruko niža na jugu u odnosu na ostale delove Srbije. Posebno su ugrožene mnogočlane porodice, iz ruralanih opština, porodice sa samo jednim roditeljem, porodice sa članom koji je osoba sa invaliditetom, žrtve porodičnog nasilja i ljudi bez doma.

Moramo učiniti sve što je potrebno kako bi svi zajedno prevazišli krizu u kojoj se nalazimo, a krizu najviše osećaju najugroženiji “ – zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare