Mustafa o poseti Americi

PREŠEVO

Predsednik Demokratske partije Albanaca (DPA) i bivši predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa rekao je da je, posle posete delegacije nekoliko albanskih političara iz Bujanovca i Preševa, utisak da “SAD daju vrlo jasan signal da su zainteresovane za položaj Albanaca u Preševu, Bujanovcu i Medveđi”.

“Posle agende sastanaka u Vašingtonu i Njujorku, ja sam nastavio još nedelju dana u Čikagu države Ilinois, gde su tamošnji Albanci bili oduševljeni i veoma zainteresovani za sudbinu Preševske doline”, rekao je Mustafa za TV Aldi.

“Prvi sastanak smo imali sa Gabrijelom Eskobarom, koji nas je dočekao u svojoj kancelariji u Stejt Departmentu , pokazao je veliko strpljenje da sasluša četiri člana naše delegacije, svakog od nas po najmanje dvadeset minuta. Mi smo, između ostalog, izložili stav Albanaca u Preševskoj dolini u poređenju sa položajem Srba na severu Kosova”, rekao je Mustafa i dodao da je “iznenađujuće bilo da  Preševska dolina nije bila toliko nepoznata Eskobaru, jer je odmah nakon okončanja sukoba u Preševskoj dolini bio angažovan u Ambasadi SAD u Beogradu, a u Preševu i Bujanovcu je boravio oko tri meseca i tačno je znao sa kakvim problemima su se suočavali Albanci ovde”, rekao je Mustafa.

” U ovom slučaju podvukao bih rečenicu šta nam je Eskobar rekao na kraju sastanka, time što celokupnu viziju SAD za položaj Albanaca gde god oni žive na Balkanu, jasno nam je stavio da zanja da SAD imaju na dnevnom redu političku sudbinu Albanaca Preševske doline, baš kao i sudbinu Albanaca u Albaniji, na Kosovu, u Severnoj Makedoniji i Crnoj  Gori. Što znači da su Albanci  u svim svojim teritorijama na Balkanu moćni saveznici SAD, koji su u stalnoj pažnji Američke spoljne politike”, rekao je Mustafa.

” Na drugim sastancima van američke državne administracije, Kongresa i Senata, imali smo i sastanke sa tamošnjim Albanskim udruženjima, jedno od njih je udruženje „Vatra (Ognjište)“ koje tamo deluje više od 100 godina, koja je formirana od bivšeg tadašnjeg premijera Albanije Fana Nolija i tadašnjeg ministra spoljnih poslova Alabanije, Faika Konice, gde nas je ugostio veliki osamdesetogodišnji biznismen Džim Džema, koji je rodom  iz Medveđe. Na svim sastancima koje smo imali u Vašingtonu i Njujorku, insistirao sam da je najbolje i jedino rešenje pripajanje Preševske doline Republici Kosovo, na osnovu referenduma 1992. godine i oružane borbe OVPMB, dok na nijednom od sastanaka, niko mi se nije protivio. Jasno se videlo da je ova pozicija u donosu na Preševsku dolinu ojačana posle ideje Hašima Tačija 2018-19, o pripajanjuove doline Kosovu. U ovom slučaju jasno je da varijanta asocijacije Srpskih opština na Kosovu svakako mora da padne kao opcija, a jasno se vidi da je i aktuelna vlada Kosova protiv ove asocijaicije”, smatra Mustafa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare