Miodrag Stanković izabran za potpredsednika SDS 

NIŠ

“Prihvatio sam poziv Borisa Tadića da budem deo velike porodice Socijaldemokratske stranke u želji da se ujedinimo oko ideje stvaranja demokratske Srbije. Smatram da samo udruženi možemo da zaustavimo dalje uništavanje društva i države od strane naprednjačkog režima i da smo upravo mi alternativa ovom autokratskom režimu. Mnogo političkih organizacija se otuđilo od naroda i to moramo da promenimo”, rekao je Miodrag Stanković na Skupštini ujedinjenja Socijaldemokratske stranke i Demokrata Srbije na kojoj je izabran za potpredsednika SDS. 

On kaže da će njegovo buduće delovanje u okviru stranke biti pre svega okrenuto ka decentralizaciji i regionalizaciji Srbije.

“Za to je neophodno i izmeniti postojeći pravni okvir i omogućiti građanima da glasaju za ljude, a ne za liste. Istovremeno, radiću na jačanju organizacije, na formiranju odbora, zajedno sa izabranim Izvršnim odborom stranke, jer samo stranka sa jakom infrastrukturom i posvećenim kadrovima može da bude stranka budućnosti”, ističe Stanković.

On smatra da je Srbija jedna od najcentralizovanijih zemalja Evrope, počev od organizacije vlasti, gde je najveći deo ingerencija koncentrisan u jednom čoveku. Dodaje i da ako pogledamo demografske podatke jasno vidimo da se manji gradovi sele u velike, posebno u Beograd.

“Niš kao centar jugoistočne Srbije, najveći grad južno od Save i Dunava, zdravstveni, naučni, kulturni, obrazovni centar svakako zaslužuje posebnu pažnju. I ne samo Niš, već i Kragujevac, Vranje i svi ostali gradovi i opštine kojima preti nestajanje. Reforme bi trebalo zasnovati na održivosti koju čini dovoljno jasna politička, teritorijalna i finansijska samostalnost lokalnih samouprava”, ističe Stanković.

On kaže da su prioritet direktni izbori i to na svim nivoima, jer bi građani tako znali koga biraju, mogli bi da pozovu i prozovu na odgovornost one koji su glasali, najjednostavnije, na ime I prezime.

“Izabrani poslanici, odbornici bili bi u obavezi da zastupaju građane koji su ih birali i ukazali im poverenje da ih predstavljaju u skupštinama gradova, odnosno Republike.  Srbiji su potrebne i višestepene lokalne samouprave, jer smo jedna od retkih zemalja sa jednostepenim modelom”, zaključuje Stanković.

Stanković na kraju kao najvažniji cilj zaokruživanja samostalnosti lokalne samouprave i uspostavljanja decentralizacije u Srbiji navodi jasno definisanjenadležnosti i finansiranja različitih nivoa lokalne samouprave.

Na Skupštini su za članove stalnog sastava  Glavnog odbora SDS izabrani Dragoslav Ćirković, Ljiljana Radovanović Tosić i prof dr Tomislav Igić iz Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare