Milica Šarić na čelu CINS-a

BEOGRAD

Izvršni odbor Nezavisnog udruženja novinara Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku Branka Čečena na mesto upravitelja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, i na njegovo mesto imenovao Milicu Šarić, dosadašnju glavnu urednicu CINS-a.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je neprofitna nevladina organizacija, posvećena istraživačkom novinarstvu, čiji je osnivač NUNS.

Branko Čečen je na čelo CINS-a došao 2010. godine i u prethodnih 12 godina utemeljio je pouzdanu i respektabilnu redakciju, koja je za svoje istraživačke tekstove zaslužila brojne domaće i međunarodne nagrade.

S obzirom da su redakciju uvek činili uglavnom mladi novinari, Čečen je tokom mandata izveo na novinarski put brojne koleginice i kolege, koji su danas poznata i priznata novinarska imena.

Članovi Izvršnog odbora NUNS-a i zaposleni u Sekretarijatu našeg udruženja i Centru za istražovačko novinarstvo Srbije žele mu sreću u daljem radu, uvereni da će i na novom poslu istrajavati u poštovanju Kodeksa i novinarskih standarda.

Milica Šarić je do sada obavljala funkciju glavne urednice CINS-a i IO NUNS-a smatra da je ona logični izbor za naslednicu Branka Čečena, s obzirom da je i sama učestvovala u etabliranju CINS-a kao jednog od najpoznatijih i najpouzdanijih nezavisnih medija u Srbiji.

Nova upraviteljka se bavi istraživačkim novinarstvom i proverom činjenica (fektčekingom) od 2012. godine, a od oktobra 2018. je glavna i odgovorna urednica CINS-a. U 2017. godini dobila je EU nagradu za najbolju mladu istraživačku novinarku u Srbiji.

Deo je istraživačkog tima koji je iste godine osvojio Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo za seriju članaka o neuspeloj borbi protiv korupcije u Srbiji, kao i nagrade “Anthony Lewis” za izuzetnost u izveštavanju o vladavini prava i “Dušan Bogavac” za etiku i hrabrost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare