Miholjsko leto u oktobru

NIŠ

Prema najavama meteorolga do kraja leta više se ne očekuju visoke teperature. Za naredne dane prognozira se postepeni pad temperature praćen povremenom kišom. U septembar ćemo ući sa prijatnim vremenom, a miholjsko leto čeka nas u oktobru. Iako je rano prognozirati prema trenutnim procenama početak zime i kraj jeseni obeležiće umerene temperature u skladu sa višegodišnjim prosekom. 

Prema rečima šefa Meteorološke stanice u Nišu Zorana Vasiljevića poslednju nedelju avgusta obeležiće nešto niže temperature i kratkotrajna pojava kiše. Početak padavina očekuje se u noći između utorka i srede.

“Topli period je završen juče kada se od severozapadnih krajeva prema jugoistočnoj  Srbiji proširuje nešto svežija vazdušna masa. U Nišu se očekuje jedan svežiji period koji će trajati od danas do ponedeljka kada se očekuje temperature između 20 i 25 stepeni.Što se tiče padavina, očekujemo kišu i po neki pljusak sa grmljavinom koja će početi u kasno veče u utorak, sredu i četvrtak”, kaže Zoran Vasiljević.

Porast temperatura očekuje se već sa prvim septembarskim danima.

  “Očekujemo da početkom septembra temperature dostigne pa čak malo i pređe i 30 podelak, a možemo da očekujemo i neki tropski dan.Inače, tropski dan je kada temperetura dostigne 30 pa pređe i 35 stepeni”, kaže Vasiljević.

  Prema njegovim rečima očekuje se da septembar bude topliji od proseka sa nekih 11 do 15 letnjih dana kada temperature u maksimumu pređu 25 stepeni. Septembar će biti i suvlji kada se radi o padavinama.

                        “I ostatak jeseni će biti topliji od proseka s tim što se očekuje da u oktobru udjemo u normalu što se tiče padavina.Ono što za sada vidimo, mad pouzdanost nije toliko visoka, i   sam početak zime  biće topliji od proseka. U okrobru  možemo očekivati jedno lepo miholjsko leto”, kaže Vasiljević.

                         Zadnjih dvadesetak godina ovakva leta ponavljaju na tri do četiri godine.

                        “Ovo jeste  toplije leto od proseka ali nije ekstremno jer nisu zabeležene temperature od  40 stepeni. Najviša temperature je bila 39, 3 stepena. Kada se  izađe na Trg gde sunce direktno bije, gde imamo beton, onda na pojedinim lokalnim mestima temperature može da bude i preko 40 stepeni.Po meteorološkim pravilima temperature se meri na mestu koje je zaklonjeno od direktnog sunčevog zračenja, na dva metra iznad  zatravljene površine. Temperatura koja se tako izmeri reprezentuje temperature šire okoline vazdušne mase”, objašnjava Vasiljević.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare