MIHAJLOVIĆ : DA LI SU ROMI SVESNI ZNAČAJA STRATEGIJE?

LESKOVAC

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović kaže za Novu Našu reč da prošla strategija ima svoj značaj.
„Pre svega to je prvi dokument koji je uopšte usvojen za romsku nacionalnu zajednicu.i od tog prvog dokumenta mi smo podigli romsku nacionalnu zajednicu na takav nivo da se jednostavno o njoj govori i da se problem Roma reši kroz institucije, a to je upravo i bio cilj te strategije. To što ona ima polovični uspeh u određenim oblastima i to što je ona imala 13 nekih svojih oblasti, a da je imala uspeh u samo dve oblasti obrazovanja i zdravstva, dok je oblast zapošljavanja i da kažemo stanovanja nekako bila u zapećku, svakako da to nije problem romske nacionalne zajednice, nego je to pre svega problem onih koji su trebali da impelmentiraju akcione planove za koje su odgovorni. Opet kažem, ta strategija je dala mogućnost da se govori o Romima I romskoj nacionalnoj zajednici, da se problem Roma učini vidljivijim i sada idemo prema drugoj strategiji, odnosno nastavku ove strategije, sa nekako drugačijim razmišljanjem o sprovođenju ove druge strategije, a to je da se ima, pre svega, odgovorno upravljačko telo koje će
upravljati ovom strategijom što je i normalno kada se radi o strategiji koja je pre svega važna za unapređenje položaja romske nacionalne zajednice u Srbiji“.
Na pitanje koliko su Romi svesni mogućnosti koje pruža strategija za poboljšanje sveukupnog položaja romske zajednice Mihajlović kaže da „veći deo pripadnika romske nacionalne zajednice nije svestan značaja strategije“.
„Oni su navikli da budu zloupotrebljeni kroz određene projekte pa misle i da je strategija
neki projekat koji će opet biti danas tu, a sutra ga više neće biti I da neće imati vidljiv rezultat. Međutim, strategija nije projekat i iz strategije ne proizilaze projekti, nego je strategija dokument koji je usvojila Vlada Republike Srbije i ona iz budžeta, praktično,  odvaja neka sredstva koja se implementiraju prema određenim ministarstvima koja su
nadležna za sprovođenje strategije. I to je razlika između strategije i svih ovih drugih projekata. Svakako da za veći deo sredstava treba da se oslonimo na međunarodne fondove, pre svega Evropske unije i mislim da će ova strategija bazirati svoju stabilnost upravo na ovim fondovima i na budžet republike Srbije“.
Na pitanje koji su ključni problemi koje vidi u ovom trenutku u romskoj zajednici u Srbiji  Mihajlović odgovara „zapošljavanje“.
„To je jedan od ključnih problema, to je problem s kojim se mi upravo
suočavamo. Jer, kad imate zaposlenog Roma on može sebi obezbediti i određene uslove za stanovanje, primerene uslove da tako kažemo, može obrazovati svoje dete koje sutra može da bude integrisano. Jer, samo obrazovani Rom može da bude integrisan u sve ove društvene pore u Srbiji i jedino zaposleni Rom može obezbediti
materijalna sredstva da bi njegova porodica mogla da opstane, i  jedino zaposleni Rom će ostati na svom ognjištu i neće tražiti put ka Evropskoj uniji da bi tamo ostvario određene, da tako kažem, privilegije da ostvari najosnovnija sredstva za svoju porodicu“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare