Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva u Vranju

VRANJE

Peti Međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja, pčelinjih proizvoda i gljiva biće održan na gradskom šetalištu u Vranju. Svečana ceremonija otvaranje biće u subotu, 1. juna u 11 časova, a sajam će trajati do subote 8. juna.

Prodajno-izložbeni deo će biti postavljen od 9 do 19 časova, a zainteresovani građani se mogu prijaviti i za Terensko-edukativni deo, za koji je organizovan besplatan prevoz od Sportske hale do trase Vranjska Banja-Đukovac ili Barbarušince-Barelić, sa predavačima i vodičima.

Na platou kod Šarene česme na glavnom šetalištu biće organizovana i stručna predavanja od 11:30 do 17:30 časova.

Profesor dr kineske tradicionalne medicine Smajo Serhatlić govoriće o herbalnoj kineskoj i tibetanskoj medicini. Državni sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog dr Ivan Bošnjak pričaće na temu „Mihajlo Idvorski Pupin – 170 godina od rođenja, povratak naučnika na pašu“. Profesor dr Aleksandar Rodić i M.A. Ilija Stevanović će održati predavanje pod nazivom „Inventivno rešenje mini digitalne sušare za finalnu preradu voća, povrća, lekovitog bilja i pečuraka“.

Prof. dr Jonel Subić i dr Marko Jeločnik govoriće na temu „Ocena ekonomske efektivnosti investiranja u solarnu sušaru“, dok će dr Snežana Babić pričati o „Parkovskim višegodišnjim travama – osnove kvalitetno uređenog vrta“. Dr Goran Jevtić će održati predavanje „Upotreba parkovskih i ukrasnih vrsta za popravljanje pčelinje paše“, a Miloš Gajić će govoriti o najčešćim vrstama gljiva na jugu Srbije.

Drgi dan sajma, 2. jun počeće „Izložbom pronađenih vrsta bilja i gljiva“, Momčilo Antonijević novinar, travar i šaman govoriće o lekovitom i magjskom bilju drevnih Slovena.

Dr Ana Đorđević će objasniti kako se koristi šafran kao hrana i lek. Nakon toga sledi stručno predavanje o jestivim i lekovitim gljivama će održati dr Dejan Stojković, dok će Danijela Novaković govoriti o najčešćim prolećnim vrstama gljiva.

Dr Danijela Mišić i dr Milica Milutinović će predavati na temu „Potencijalna primena nedovoljno korišćenih biljaka Srbije“, a dr Goran Jevntić predavanje o „Rano prolećnoj pčelinjoj paši na voćnim biljnim vrstama“.

Od 3. do 8. juna prodajno-izložbeni deo o fito farmaciji i ekologiji će biti svakog dana od 9 do 19 časova, dok će i periodu od 14 do 17 časova biti prikazane prezentacije radova srednjih škola. Radionice za pripremanje zdravog hleba će održati JU Narodni univerzitet u periodu od 12 do 14 časova. (kraj) DC-MN

13057-wxz297BXgpGy-1200.jpg
13057-F4FKzyoAORf0-1200 (1).jpg

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare