Cvetanović: Domaćine, alal vera

LESKOVAC
Saša Veljković iz Petrovca ima 33 godine i sa svojom porodicom je stvorio poljoprivredno gazdinstvo koje broji 50 muznih krava i 60 junica različitih veličina.

Za potrebe ishranjivanja stoke obrađuju 70 hektara zemlje.

Ovu uspešnu farmu obišao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je tom prilikom rekao da posao stočara nije lak i da se radi od jutra do mraka.
„Zato rad ovog mladog čoveka zaslužuje veliku pohvalu, a na državi i lokalnoj samoupravi je da stvore odgovarajuće uslove za to. Mi smo sopstvenim naporima u poslednje četiri godine ostvarili pomake u ovoj oblasti, ali smo imali i podršku resornog ministartsva. Ove godine ćemo u poljoprivredu uložiti 160 miliona dinara, a izdvajanja za ove namene biće uvećana na oko 4 odsto ukupnog budžeta grada. Za revitalizaciju atarskih puteva, komasaciju i protivgradne strelce će biti izdvojeno 106 miliona dinara, a za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje opredeljeno je 45 miliona dinara, od čega će 24 miliona biti izdvojeno za isplatu iz 2016. godine. Uredbom o podsticajima Ministarstva poljoprivrede najviše novca će dobiti stočari, ukupno 5,2 milijarde dinara. Podsticaji za kvalitetne priplodne mlečne krave, tovne krave i bikove iznosiće 25000 dinara po grlu. Premija za mleko ostaje sedam dinara po litru, a ukupno je za ove namene izdvojeno 3,4 milijarde dinara.“


Saša Veljković priznaje da je presretan ovom posetom i kaže da je ova farma njegova davnašnja želja.
„Krenuo sam kad sam se oženio pre 12 godina. U početku sam imao dve krave i dve junice i to je vremenom naraslo na ovo što danas imam. To mi je bila ljubav u početku, a vremenom je postao posao. Krave daju i do 45 litara mleka dnevno, ukupno dnevno imamo od 700-1000 litara. Sve to preuzima mlekara iz Gložana. Sa njima imamo odličnu saradnju, kakva se samo poželeti može. Imam troje dece, ćerku od šest i sinove stare 10 i 12 godina, ne znam da li će oni nastaviti ovaj posao, to će sami odlučiti kad odrastu. Za sada pomažu u lakšim poslovima i ne žale se. Prihodima sam zadovoljan, za jedan normalan život se nađe.“
U svemu je najbitnija organizacija, ističe Veljković, jer imamo tri muže dnevno i to se obavlja mašinski, jedna mašina istovremeno muze četiri krave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare