Matić: Nekažnjivost za napada ne novinare i medije je najgora

rbt

VRANJE 

Nekažnjavanje je najgore. Nekažnjavanje uvek otvara prostor i ohrabruje nasilnike da ugrožavaju bezbednost, prete i napadaju novinare. U stvari ovo je taj prostor da se smanji nekažnjivost, ili da se u potpunosti eliminiše, rekao je Veran Matić iz Stalne radne grupe za bezbednsot novinara posle jučerašnjeg sastanka sa novinarima lokalnih redakcija i dopisništava u Vranju.

Veoma je važno reći da ono što se događa OK radiju da je to jedno nasilničko ponašanje i pritisak i pretnja i ugrožavanje i ovog objekta i bezbednosti novinara je sramotno i nedopustivo i ova naša poseta je s jedne strane i reakcija na tako nešto, ali s druge strane i pokušaj da preveniramo da se ne dogodi nešto gore, dodao je on.

” Mislim kad smo imali slučaj paljenja kuće Milana Jovanovića novinara, mesec dana pre toga se videlo da će se nešto dogoditi, jer je glavni urednik Žiginfo prebijen i taj slučaj nije razrešen. Ovde imamo godinu dana terorisanje ljudi sa OK radija i vlasnice ove kuće, razbijanje izloga, farbanje celokupnog nameštaja ovde i ugrožavanje bebednosti, a sada zaziđivanje dela objekta”, objasnio je Matić. 

Želimo da upozorimo i javnost i nadležne institucije da je se mora reagovati izuzetno efikasno i urgentno, kako ne bi došlo do nekih gorih situacija od one koje sada imamo, dodao je on.

 

“Danas smo obišli i gradonačelnika Vranja. On je prvi reagovao na dopis prošle nedelje koji sam poslao svim institucijama u gradu. Poslao mi je tada Izveštaj građevinske inspekcije koja je naložila rušenje nelegalno izgrađenog objekta i dobio sam određenu vrstu obaćanja da će se u onom zakonskom roku kada se stvore uslovi, ja kako sam izračunao to je negde iduće nedelje, pristupiti rušenju nelegalno izgrađenog objekta, u pratnjii policije, uz troškove grada. Dakle to je osnovni korak koji mora da  bude izveden”, rekao ej Matić o jučerašnjim aktivnostima.  

“Ono što je za nas veoma važno je da redakcija OK radija, vlasnik i svi zaposleni u tom objektu budu zaštićeni, jer se plašimno da posle rušenja ne usledi neka vrsta odmazde prema ljudima koji ovde radi i o tome smo upoznali i predstvanika policije koji je bio na ovim našim sastancima.
Obavili smo i razgovor u tužilaštvu. Naravno razgovor koji se ticao šire saradnje na ovom projektu Stalne radne grupe, kontakt tačaka i reagovanje ovog tužilaštva.
Sa tog sastanka smo izašli uvereni da smo se dobro razumeli i da tužilištvo dobro razume i ovaj sada slučaj, bez obzira što je u početku  to tumačeno kao napad na ugostiteljski objekat. Sada je svima jasno da je reč o ugrožavanju rada jednog medija i novinara koji u njemu rade i mislim da tužilaštvo intezivno radi na nekoliko koloseka”, dodao je on. 

Po njegovim rečima “jedan je ovaj događaj koji se zbio ovde, upad i nasilnički akt prema imovini. Drugi se tiče ugrožavanja bezbednosti, odnosno pretnji vlasnici OK radija i zaposlenima. Treći se tiče neozakonite izgradnje objekta kojim je sazidan deo prostora.
Siguran sam da će u ovom ubrzanom postupku u kakvom se inače rešavaju ovakvi slučajevi i tužilaštvo raditi. Nadam se da će biti efikasno i da možemo očekivati već u narednom kratkom periodu da se obave radnje koje se tiču uzimanje iskaza od oštećenih, da će na osnovu njih tužilaštvo doneti neke odluke, o kojima ćemo biti veoma brzo obavešteni, a koje bi trebalo da budu u funkciji optuživanja onih koji su činili ova krivična dela, naročito pretnji ugrožavanja bezbednosti, odnosno nasilničkog ponašanja prema novinarima redakcije OK radija”. 

“Ovo je jedan od onih slučajeva gde bukvalno cela novinarska zajednica mora da ustane i da se usprotivi. Ovo je jedan od radikalnijih slučajeva, radikalnijih pretnji koje imamo poslednjih meseci kada je reč o našoj profesiji. Ono što je nama izuzetno važno je  da svi novinari u zemlji budu upoznati sa onim mogućnostima koje smo uspeli da izgradimo poslednjih godina unutar Stalne grupe za bezbednost novinara. Preko 100 kontakata u tužilaštvima, 90 u policijskim upravama i da se podele iskustva koja smo mi do sada imali, odnosno oštećeni, odnosno žrtve, odnosno svi koji smo učestvivali u tom procesu kako bi to iskustvo mogli da iskoristimo, da se efikasnije borimo protiv ugrožavanja bezbednosti novinara i za efikasnije sudske postupke i za kažnjavanje”, rekao je Matić u Vranju. 

Nekažnjavanje je najgore. Nekažnjavanje uvek otvara prostor i ohrabruje nasilnike da ugrožavaju bezbednost, prete i napadaju novinare. U stvari ovo je taj prostor da se smanji nekažnjivost, ili da se u potpunosti eliminiše. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare