Dveri: JKP „Medijana“da odgovori šta je sa 600 miliona dinara naknade za deponovanje koju su platili građani Niša

NIŠ

JKP „Medijana“ pre zahteva za poskupljenje najpre da odgovori šta je sa 600 miliona dinara naknade za deponovanje koju su platili građani Niša, saopštio je danas niški odbor “Dveri”.

“Najnoviji Zahtev za povećanjem cena odvoženja smeća od strane Nadzornog odbora „JKP Medijana“ Dveri Niš smatraju protivnom interesu građana, jer je posledica dugogodišnjeg partokratskog i nestručnog upravljanja niškim komunalnim preduzećem, i preteranim brojem zaposlenih u administraciji.
Dok je poskupljenje usluga odvoženja smeća aprila prošle godine pravdano „povećanim obimom posla“, što predstavlja ekonomski nonsens jer povećanje posla dovodi i do povećanja prihoda, sadašnji zahtev da odvoženje smeća poraste na 7,30 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora a za poslovne objekte na 12,28 dinara po kvadratnom metru, zasniva se na „parametru rasta materijalnih troškova od 30%“.

Da li to znači da građani Niša žive daleko od inflacije i da nisu pogođeni krizom , te da mogu nesmetano da pokriju uvećane troškove poslovanja i ovog gradskog komunalnog preduzeća?

 Za osam  godina, građanima Niša naplaćeno je više od 700 miliona dinara na ime pomenute Naknade a gradski menadžment je  do sada objavio da je od tog novca potrošeno samo oko 100 miliona dinara, dok je 600 miliona razlike  izgleda potrošeno za pokrivanje gubitaka.

Gde je novac koji su Nišlije godinama plaćale za nepostojeću sanaciju nepostojeće deponije?

Pre donošenja bilo kakve odluke, Dveri Niš traže od Gradskog veća da od JKP „Medijana „ dobije i nakon toga građanima Niša pruži odgovor – šta je sa gotovo 600 miliona dinara koliko je od građana Niša prikupljeno na osnovu posebne Naknade za deponovanje koja je uvedena još marta 2014.god.

Zbog čega se cena odvoženja smeća ne obračunava prema količini smeća koju produkuje domaćinstvo ili poslovni objekat, već prema površini prostora?

Šta je sa takozvanim reciklažnim otpadom? Da li se staklo i plastika koju građani odlažu posebno zaista odvozi na reciklažu ili završava na nezakonitom smetlištu tzv. Gradskoj deponiji koja posluje bez dozvole ?

I najzad, zbog čega se u niškim selima ne postave stalni kontejneri za kabasti otpad već se stvaranje deponija, kao što je to slučaj sa Lalincem, pravda time da ljudi otpad sami bacaju?

Zbog toga Gradska organizacija Dveri Niš zahteva od Gradskog veća detaljnu istragu i kvalitetnu procenu zahteva Nadzornog odbora JKP „Medijana“ i jer predlog zasnovan na podatku „o rastu troškova“ smatramo nepokriven dokazima i činjenicama kako se taj rast troškova održava na delatnost JKP „Medijana“”, navodi se u saopštenju Dveri..

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare