Matematiku zavoleo kao srednjoškolac, glavni „krivac“ je profesor

NIŠ

Marko Dojčinović je učenik trećeg razreda Pravno-poslovne škole u Nišu na smeru finansijski administrator i na Dražavnom takmičenju iz metetmatike za srednje škole u oblasti rada pravo, ekonomija i administracija osvojio je prvo mesto u svojoj kategoriji. Marko se već tri godine takmiči iz matematike i ovo je njegovo treće prvo mesto i treći trijumf. U školi koju pohađa već kruži „legenda“ o njemu i njegovim uspesima na takmičenjima a njegovi drugovi kroz šalu kažu da „kada ga konkurencija vidi na takmičenju istog trenutka se odrekne prvog mesta uz reči „dolaze iz Niša, biće dobro da budemo drugi“. Marko sa osmehom na licu prima pohvale. Kaže da je zadovoljan uspehom koji ponavlja već tri godine i nada se da će i kraj školovanja u Pravno-poslovnoj školi završiti sa još jednom prvom nagradom iz matematike mada ne želi unapred da govori o tome.

„Dosta sam se spremao sa svojim mentorom, profesorom matematike Sašom Manićem. Pripreme su  trajale nekoliko meseci, ali se rad i trud isplatio. Na takmičenju nije bilo treme, ali sam osećao mali pritisak zbog očekivanja drugih. Nekako sam osećao da je moja obaveza da opravdam poverenje koje mi je ukazano. Trenutak kada počinjem da rešavam zadatke za mene je najvažniji. Tada se potpuno isključim i koncentrišem se samo na rad. Važno je da se logički povežu stvari, da znate da razmišljate logički ali i da primenite teoriju “, priča Marko.

                      Uspeo je u tome. Školi je doneo prvu nagradu sa osvojenim najvećim brojem poena u svojoj kategoriji.

                      „Sve izgleda maglovito dok ne dobijemo zadatke. Tek kada ih vidim osetim olakšanje. Inače najviše volim logičke matematičke probleme. Ove godine sam od osam uradio tačno sedam zadataka i zadovoljan sam“, dodaje ovaj mladi srednjoškolca.

                    Voli da vežba zadatke sam, u svojoj sobi i u tišini. Kada se sretne sa nerešivim problemom u pomoć priskače mentor, profesor matematike Saša Manić. Marko kaže da svaku  nagradu deli sa profesorom jer je to njihov zajednički rad i trud.

                   Marko je počeo da se takmiči još kao učenik OŠ „Bubanjski heroji“. Tada se, kao osnovca, takmičio uglavnom iz hemije i fizike. I na tim takmičenjima je osvajao zapažene nagrade. Matematici se okrenuo tek kada je upisao Pravno-poslovnu školu.

                  „Oduvek sam voleo prirodne nauke i bio naklonjen njima, a onda sam u srednjoj školi nekako spontano zavoleo i matematiku.Moj je moto da je za sve što radite potrebna ljubav i veliko strpljenje. To sam stekao upravo u Pravno-poslovnoj školi. Profesor je u meni video da imam potencijala za matematiku i tako smo krenuli da radimo. Iskustvo koje stičem na takmičenjima značiće mi i kasnije u životu jer na taj način učimo da reagujemo u trenutku, da se snađemo i posebnim situacijama, da se koncentrišemo, ali naučimo i da gubimo i da pobeđujemo, a uz to naučimo da prihvatamo poraz na isti način kao i pobedu. To je jako važno jer na taj način sazrevamo kao ličnosti“, kaže Marko.

                 Marko je pri kraju srednjoškolskog obrazovanja. Pred njim je još jedna godina u Pravno-poslovnoj školi, ali za razliku od mnogih vršnjaka ne razmišlja previše o planovima za budućnost. Kaže, čeka pravi trenutak za to, a kada on dođe odlučiće šta i kako dalje. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare