Sotirovski u Briselu

NIŠ-BRISEL

U Briselu je održan 12. sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora  Republike Srbije i Komiteta regiona Evropske unije. Pre početka rada minutom ćutanja odata je pošta poginulima u tragediji koja se dogodila u školi u Beogradu,a Briselu će na tri mesta biti otvorene knjige žalosti. Sastanku je prisustvovala gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je kopresedavajuća Zajedničkog konsultativnog odbora, objavljeno je na zvaničnom sajtu Garda Niša.

                                          Na sastanku su razmatrane dve teme: „Lokalne i regionalne vlasti u procesu pridruživanja Srbije EU” i “Unapređenje veština javno-privatnog partnerstva na lokalnom nivou”.

                                       Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je  u uvodnom izlaganju poručila da se razgovara o nečemu što je od posebne važnosti za zadovoljenje interesa građana, kao i da je u vreme kada se cela Evropa suočava sa krizom zbog nemira u Ukrajini proces proširenja za lokalne i regionalne vlasti u Srbiji i celom Zapadnom Balkanu garant mira, stabilnosti i demokratije za sve građane.

                                      „Učešće lokalnih samouprava u radu institucija EU koje okupljaju predstavnike regionalnih i lokalnih vlasti poput ZKO Republike Srbije i Komiteta regiona EU predstavlja retku priliku da Evropska unija čuje glas naših građana koji su pre više od 20 godina izabrali evropski put za Srbiju i na tom putu, zahvaljujući podršci, saradnji i partnerstvima sa zemljama članicama EU, istrajavaju i danas uprkos izazovima i preprekama na koje nailaze i usporavanju pregovaračkog procesa“, kazala je gradonačelnica Niša a navodi se dalje u tekstu.

                                  Sotirovski je kazala da je jedna od ključnih uloga lokalnih i regionalnih vlasti da podrže primenu evropskih politika i regulativa na lokalnom nivou i da su upravo jedinice lokalne samouprave mesta gde se potrebe i interesi građana direktno susreću sa procesom pristupanja EU i, umesto političke, postaju životna tema. Takođe i da se javno-privatno partnerstvo može da primeni za rešavanje problema u različitim oblastima kao što su izgradnja infrastrukture, javni prevoz, upravljanje otpadom, javna rasveta, obrazovanje, zdravstvo, turizam i druge, ali i da takva partnerstva nose rizike kao što su prevelika zavisnosti od privatnog sektora, previsoke cene usluga zbog ostvarivanja profita, nemogućnost da se realizuju preuzete obaveze, i da svemu tome lokalne vlasti moraju da vode računa, stoji u tekstu koji je objavljen na sajtu Grada Niša.

                                Gradonačelnica Niša saopštila je da, iako se država Srbija trudi nizom mera da spreči iseljavanje iz nedovoljno razvijenih sredina, ono nije prekinuto i iznela je predlog da bi Evropska unija mogla kroz fondove da obezbedi nepovratna sredstva za izgradnju infrastrukture u takvim nerazvijenim opštinama. Još jedan predlog gradonačelnice je da Evropska unija treba da kroz fondove pospešuje saradnju naših opština ne samo sa prekograničnim područjima u susednim zemljama članicama unije, već i sa svim drugim regionima, i kao primer navela da opština Vrnjačka banja ima odličnu saradnju sa jednim regionom u Francuskoj.

    Tokom prepodneva delegacija Srbije imala je sastanak sa ambasadorkom i šeficom misije Republike Srbije pri EU Anom Hrustanović.

                   U radu ZKO pored ostalih, učestvovala je ambasadorka Hrustanović, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Čedomir Rakić, predstavnici Stalne konferencije gradova i opština kao i gradonačelnici Kruševca, Leskovca, Sombora i predsednici nekoliko lokalnih samouprava u Srbiji kao i stalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i drugi kopredsedavajući Franc Šauzberger iz Austrije. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare