Mašinski fakultet organizuje Konferenciju termičara Srbije “SIMTERM 2019”

NIŠ

 Mašinski fakultet u Nišu u saradnji sa Društvom termičara Srbije, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Grada Niša i Privredne komore Srbije , organizuje 19. Konferenciju termičara Srbije pod nazivom SIMTERM 2019. Konferencija će biti održana u periodu od 22 do 25. oktobra 2019. godine, u hotelu ”Moravica” u Sokobanji. Ova Konferencija se održava svake druge godine i ima karakter međunarodnog skupa, prema klasifikaciji Ministarstva prosvete i nauke.

                  “SimTerm je prvi put organizovan davne 1962. godine, kao Simpozijum termičara Jugoslavije. Punih 57 godina ovaj skup živi i menja se u skladu sa neminovnim promenama u društvu. Mašinski fakultet u Nišu je nakon duže pauze u održavanju preuzeo na sebe odgovornost da oživi ovaj skup 2005. godine. Od tada je SimTerm ne samo da je vratio stari sjaj, već je prerastao u konferenciju na kojoj ima više od 130 radova, od čega je preko polovine iz inostranstva, iz 16 zemalja, sa praktično svih kontinenata. – izjavila je prof.dr Mirjana Laković Paunović, predsednica organizacionog odbora konferencije.Ona dodaje da će i svečano otvaranje biti na srpskom jeziku,a sve sa ciljem da se promoviše naš jezik: „Samo svečano otvaranje će biti održano na srpskom jeziku sa simultativnim prevodom. Želimo da naši gosti osete lepotu, autentičnost i jedinstvenost naše zemlje, kulture i jezika.“ Zvanični jezik konferencije je engleski.

                        “Moto konferencije su čuvena ‘’3E’’ – Energija-ekologija-efikasnost, a od ove godine smo predavanjima eminentnih stručnjaka iz oblasti ekonomije uveli i to neminovno, sveobuhvatno ‘’četvrto E’’ – ekonomiju. Predavanje na ovu temu održaće savetnik Svetske banke, Ljubo Maćić, dugogodišnji direktor Agencije za energetiku RS u penziji” – nastavlja profesorka Laković Paunović.

                        U četiri dana trajanja konferencije predstaviće se preko 200 autora i koautora u ukupno 15 oblasti energetike, te će tako u Nišu i Sokobanji boraviti i nadaleko čuveni stručnjaci, kao što je Dr Xiao-Jun Yang, profesor iz Kine, inače nosilac brojnih svetskih priznanja, najcitiraniji autor u oblasti numeričkih simualcija u energetici. Pored njega, očekuje se dolazak i Prof.dr Anne Stoppatto iz Italije, koja se bavi obnovljivim izvorima energije, ali i profesora Petra Novaka iz Konferenciju pratiće.

                        Osim naučnih radova, jedan deo radnog programa biće posvećen i izuzetno aktuelnim inženjerskim temama, pre svega problemima i izazovima proizvodnje toplotne energije u Srbiji, sto je posebno aktuelno budući da se konferencija održava neposredno posle zvaničnog početka nove grejne sezone. Tribina je posvećena sadašnjem stanju, problemima i budućim koracima u proizvodnji toplotne energije u Srbiji, a povodom početka nove grejne sezone, biće takođe održana u okviru konferencije. Koordinator je Dejan Stojanović, direktor Udruženja toplana Srbije.

                         Takođe, vrlo aktuelna tema jeste implementacija sistema energetskog menadžmenta u industriji. Tribina sa ovom temom, čiji će moderator biti prof. dr Miloš Banjac, pomoćnik Ministra energetike i rudarstva, izazvala veliko interesovanje inženjera svih struka, i velikog broja firmi iz oblasti energetike i procesne industrije.

                          U posebnim sesijama govoriće se o lokalnom i globalnom razvoju energetike, a profesorka Laković Paunović, posebno ističe podršku Grada, Gradske opštine „Crveni krst“, ali i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte:

                       „KLERP već par godina podržava Mašinski fakultet i upravo su radionice, koje su održane prošle godine bile deo KLERP programa. Vrlo je važno povezivanje privrede sa jedne strane, a sa druge visokoškolskih institucija, te se nadamo i daljoj uspešnoj i produktivnoj saradnji’’. – nastavlja profesorka i dodaje da bez podrške Društva termičara Srbije i predsednika Društva, prof.dr Milana Radovanovića, kao i nesebičnog zalaganja profesora dr Mladena Stojiljkovića ovaj događaj ne bi bio tako uspešan.

                          Organizovan je i niz pratećih događaja, kao što je prodajna izložba ručno pravljenih proizvoda iz Sokobanje, predstavljanje knjige “Nemi svedoci”, uz koncert članova Akademskog hora iz Niša, a ono što profesorka Laković, posebno ističe je Dan mladih istraživača: „Želimo da motivišemo mlade ljude da se bave naukom i naučno-istraživačkim radom. Ove godine najbolji studenti predstaviće najzanimljivije diplomske i master radove, koji su vezani za energetiku u globalu“.

                        Učesnici konferencije dolaze iz Kine, SAD, Rusije, Ukrajine, Nemačke, Egipta, Irana, Rumunije, Italije, iz svih zemalja u okruženju. Kako sami organizatori kažu, posebno je značajno što već drugi put učešće uzimaju sve bivše republike stare Jugoslavije, što govori o pravom putu pomirenja, razumevanja i saradnje.

                      U okviru Konferencije predviđene su i prezentacije većeg broja firmi koje se bave projektovanjem, proizvodnjom i prodajom opreme iz oblasti termotehnike, termoenergetike, procesne i merne tehnike, a kako organizatori najavljuju iz daleke Australije se očekuje poseta predstavnika kompanije, koja se se bavi geotermalnim istraživanjima.

                        Očekuje se da konferenciju otvore predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva prosvete, dok će prisutni biti svi dekani mašinskih i drugih tehničkih fakulteta iz okruženja, kao i veliki broj stručnjaka iz ove oblasti, predstavnici Univerziteta, predstavnici Grada Niša i Sokobanje, savetnici Svetske banke, Svetskog energetskog saveta i mnogi drugi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare