Marko Čadež sa privrednicima u Bujanovcu

BUJANOVAC

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež u Bujanovcu se  danas sastao sa predstavnicima lokalnih samouprava i kompanija Bujanovca i Preševa a na sastanku se razgovaralo o proizvodnim i izvoznim planovima, kao i o uslugama i  podršci  Privredne komore Srbije razvoju privrede ovog dela Srbije, te otklanjanju barijera za uspešnije poslovanje preduzeća i preduzetnika i njihovom umrežavanju sa kompanijama iz regiona.

U razgovorima je učestvovao i Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova, koji je predvodio delegaciju 11 kompanija, čiji predstavnici su razmenili informacije o mogućnostima saradnje sa firmama Bujanovca i Preševa

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi ističe da je cilj ovog sastanka otvaranje novih radnih mesta i izvlačenje ovih devastiranih mesta iz zona nerazvijenih područja.

“Kapaciteti koji postoje u Bujanovcu i Preševu traže malo više pažnje lokalne samouprave i države i ti kapaciteti mogu da budu dovoljni da se ove dve opštine ubuduće dovojno razvijaju.”

Šćiprim Arifi, predsednik opštine Preševo, rekao je da je ovo jako važan sastanak.

“Ovo je samo početni i informativni sastanak za sve prisutne, a od njega očekujem poboljšanje rada na koordinaciji privrednih komora Srbije i Kosova i privrednika iz Srbije i Kosova. Mislim da mi na ovaj način pokazujemo i da možemo da prevazilazimo probleme koji postoje između Beograda i Prištine. Na ovaj način mi klimu koja ima evropske standarde približavamo našoj zajednici.”

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež zahvaljujući se predsednicima opštine Bujanovac i Preševo na gostoprimstvu i realizaciji skupa rekao da je ovo dan kada smo mi tu da čujemo potrebe privrednika i kako i na koji način možemo da im pomognemo da bolje posluju i pronalaze bolje poslovne šanse.

“Dolazeći iz Beograda imao sam prilike da vidim finalizaciju radova na auto-putu i kad taj veliki projekat bude završen biće to ogromna šansa koja će izmeniti privrednu sliku ovog regiona. Moramo da budemo svesni toga i moramo da idemo u susret tome, da tražimo šanse i mogućnosti i ideje koje može da ponudi ovaj region. Osim fizičkog auto-puta, koji je od suštinske važnosti za privredni razvoj, postoji i ona druga, tzv. mekša struktura, a to je na koji način smo povezani, kakve barijere imamo, da li smo uspeli da usaglasimo sve privredne subjekte i sertifikate… Po poslednjim dogovorima iz Brisela treba da budu usaglašeni svi veterinarski sertifikati, jer bez toga ne može da se prodaje ništa na carinskoj teritoriji Srbije ili Kosova. Dakle, mi smo tu da kroz naše kancelarije koje svakodnevno moraju da rade omogućimo privrednicima da mogu da se bavi onim što najbolje znaju, a to je da prave posao i da se fokusiraju na svoje biznise. Od 1. januara sve privredne komore ulaze u jedinstven sistem Privredne komore Srbije, što do sada nije bio slučaj, jer smo imali paralelne postojeće regionalne privredne komore. Mi ćemo sada direktno moći da pojačamo kancelariju u Bujanovcu i otvoriti kancelariju u Preševu kako bi zajedno mogli što bolje da radimo. Postoji mogućnost da već u januaru u Prištini organizujemo jedno predstavljanje privrednika iz ovog regiona, a u februaru da organizujemo i Dane Bujanovca i Preševa u Beogradu, Kragujevcu i Novom Sadu, kako bi pokazali npr. kompanijama u Subotici da neke kvalitetne proizvode ne moraju da uvoze, jer ih već imaju ovde. Razgovarali smo i o “sivoj” ekonomiji, ali to je problem sa kojim se čitav svet suočava.”

Safet Grdžaliju, predsednik Privredne komore Kosova, je širok značaj ovog skupa naznačio i time što se došlo u period kada nema političkih izbora i kampanja.

“Ovde smo da nudimo partnerstvo i dijalog. Za mene su junaci modernog vremena oni koji se bave ekonomijom, obezbeđuju nova radna mesta i ekonomski rast. I za Kosovo i za Srbiju postoje dva zajednička neprijatelja, a to je stopa nezaposlenosti i nizak ekonomski rast. Danas je napravljen značajan korak za jedan dugačak put, jer jednostavno moramo ojačati dijalog i videti šta možemo da uradimo kroz ekonomski razvoj na ojačavanju političkog mira i stabilnosti, ojačavanju socijalnog mira i ubrzamo integrirajuće procese. Kroz ovakve sastanke možemo da promenimo negativnu percepciju Balkana, da od jedne zone ratišta i sukoba, bude prostor mira, perspektive i budućnosti. Na kraju, trgovina je kao voda, uvek nađe put, a biznis ne poznaje ni boju ni naciju ni veru.”

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare