Mađarski kapital želi da investira u Srbiji

NIŠ

U Nišu je danas održana zajednička sednica vlada Srbije I Mađarske kojom je predsedavao premijer Aleksandar Vučić a razgovaralo se o mnogim pitanjima koja treba da doprinesu unapređenju i saradnji dve zemlje.

Sednici dve vlade prethodio je tet-a-tet susret premijera Srbije i mađarske, Aleksandar Vučića i Viktora Orbana a istovremeno su se odvijali i susreti ministara dveju zemalja na kojima su razgovarali o zajedničkim projektima i planovima.

Vučić je na konferenciji za novinare, koja je održana nakon završetka sednica vlada dveju zemalja, rekao je da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem istorijskom nivou i da su zajedničke sednice vlada dveju zemalja snažna politička poruka o opredeljenju suseda da nastave da produbljuju i razvijaju saradnju na svim poljima.

” Zahvalni smo Mađarskoj i Orbanu na ulaganju u našu zemlju i to za nas ne predstavlja nikakav politički problem. Bilo je onih koji su hteli od toga da prave politički problem. Mi ne vidimo politički problem pošto je za nas od velikog značaja svaka mađarska investicija, rekao je Vučić odgovrajući na pitanja novinara, posle zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske. On je izrazio uverenje da će robna razmena u narednom periodu biti povećana sa 1,1 milijarde evra na 1,5 milijardi i da se nada da će izvoz Srbije najpre dostići cifru od pet stotina a potom preći cifru od šest stotina miliona evra. Srbija je spremna da podrži mađarske investitore koji dolaze u Srbiju. Ove godine Srbija ima više novca koji može da se uloži kao podsticaj investitorima.Poručio je da je Srbija veoma zainteresovana za mađarske investicije u Srbiji.
nis-vucic-orban-2
Vučić se posebno zahvalio vladi Mađarske I premijeru Viktoru Orbanu što je Srbija izbegla ulazak u tarifni sistem I što nemamo problema sa transportom gasa koji ide preko mađarske teritorije

” Veoma sam zahvalan vladi Mađarske i Viktoru Orbanu lično, jer Srbija po tom pitanju, bar do 2019. godine je mirna i ne treba da brine, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Orbanom.
On je rekao da Srbija gradi novo skladište gasa, ali je zahvalio na ponudi Mađarske da gas možemo da čuvamo i u toj zemlji.

Kada je reč o transportu i skladištenju gasa, Orban je istakao da je to veoma važan segment koji u praksi dokazuje prijateljstvo između Srbije i Mađarske.

” Srbija danas dobija gas preko Mađarske, i mi smo sve svoje obaveze ispunjavali maksimalno tačno. Nikada nismo učinili ništa zbog čega bi bilo ugroženo snabdevanje gasa u Srbiji “, rekao je Orban i podsetio da se ta država zalagala i za izgradnju Južnog toka, kako bi i sa te strane Srbija dobijala gas.On je dodao da Mađarska uvek može Srbiji da omogući da gas odlaže u postrojenjima u toj zemlji, kako bi ga sačuvala kao rezervu.

Orban je rekao da analize te zemlje pokazuju da Srbija stoji pred velikim uzletom u razvoju, da pruža velike mogućnosti inostranim investirorima.

On je naveo da je mađarska “Eksim banka” otvorila kreditnu liniju od oko 61 milion evra za podršku razvoju izvoznog kapaciteta firmama koje su zainteresovane za privrednu saradnju dve zemlje.

“U Mađarskoj poslednjih godina imamo nagomilan ozbiljan kapital, koji bismo želeli da investiramo u Srbiju. Ne samo u oblasti glavnog grada, već i u drugim oblastima, i da sa južnim delom Srbije izgradimo razvijene ekonomske odnose”, rekao je Orban.

” Voleli bismo kada bi ta ravnoteža karakterisala odnose Mađarske i Srbije, kada ne bismo u Srbiju dolazili samo kao investitori, već i kada bi Srbi dolazili u našu zemlju da investiraju “, rekao je Orban.
nis-vucic-orban-1
On je istakao da je zato stabilnost u Srbiji od ključnog značaja za stabilnost cele centralne Evrope I da će zato podržati sve korake protiv terorizma i za očuvanje sigurne bezbednosne situacije u Srbiji, kao i sve korake Srbije koji će pokušati da zaustave migracionu krizu.

Premijer Mađarske konstatovao je da da Srbija sprovodi manjinsku politiku koja prevazilazi se evropske standarde.

Na pitanje novinara o stavu Mađarske po pitanju izbegličke krize, Viktor Orban je odgovorio da je pitanje migracija jedno od onih političkih pitanja oko kojih se ne sme pogrešiti i ponovio da nije saglasan sa politikom Evropske unije (EU) oko toga, niti da prihvata diktat iz Brisela.On je rekao da je ta zemlja otvorena za sve građane Srbije, da tamo “dođu, rade, investiraju, posete Mađarsku. On je dodao da države u koje migranti masovno stižu se menjaju, dodajući da će “sutra potomci pitati zašto su tako nešto dozvolili, da im se promene države, promeni Evropa, kultura, način razmišljanja.
nis-vucic-orban
Danas su potpisani Sporazum o stručnoj pomoći za pregovore o pristipanju Evropskoj uniji i Sporazum o plovidbi Tisom.

nis-vucic-orban-2

nis-vucic-orban-3

nis-vucic-orban-vlade

nis-vucic-orban

nis-vucic-orban-4

nis-vucic-orban-vlada-1

nis-vucic-orban-vlada-3

nis-vucic-orban-vlada-4

nis-vucic-orban-1

nis-sednica-vlada-srbije-i-madarske

nis-sednica-vlada-srbije-i-madarske-1

nis-sednica-vlada-srbije-i-madarske-2

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare