Stefanović: Migratorna kretanja nisu zaustavljena

NIŠ

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas u Nišu, tokom zajedničke sednice vlada Srbije i Mađarske, da “migratorna kretanja na zapadno-balkanskoj ruti nisu zaustavljena i pored svih normativnih, institucionalnih i bezbednosnih mera koje su preduzele države na ovoj trasi kretanja, kako bi suzbili iregularne migracije i povećano krijumčarenje ljudi”.
On je rekao I da je “ovo jedan od najsloženijih problema sa kojim se suočava Evropa, koji zahteva angažovanje svih međunarodnih činilaca i iznalaženje sveobuhvatnog i dugoročnog rešenja” do koga , ocenio je Stefanović “nažalost još nismo došli”.
Stefanović je rekao da država Srbija “ulaže velike napore na pojačanoj kontroli granice i sprečavanju kriminalnih aktivnosti krijumčara ljudima”.

“Od početka migrantske krize do danas kroz našu zemlju prošlo je više od 900.000 ljudi, zbog čega je Srbija, kao i Mađarska, podnela veliki teret krize. Samo u ovoj godini registrovano je 110.000 migranata, a uhapšeno je i više od 2.000 krijumčara. Time smo pokazali da se svaki pokušaj kršenja zakona neće tolerisati, kao ni ilegalni prelasci na teritoriju Republike Srbije”, rekao je Stefanović.

On je dodao da se preduzimaju pojačane bezbednosne mere, usmerene pre svega na najvažnije ulazne tačke na teritoriju Srbije, formiranjem stalnih kontrolno-bezbednosnih punktova.

“Adekvatne mere se preduzimaju i na granici prema Mađarskoj u cilju sprečavanja nedozvoljenog izlaska migranata iz naše zemlje i krijumčarenja ljudi i u toku ove godine sprečen je prelazak oko 1.250 migranata”, precizirao je Stefanović.

I pored humanitarnog i bezbednosnog aspekta u suočavanju sa migrantskom krizom, Republika Srbija radi na jačanju sistema upravljanja migracijama i azila i njegovoj usklađenosti sa EU normativom a očekuje se uskoro usvajanje novog Zakona o azilu i privremenoj zaštiti, kao i Strategije za iregularne migracije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare