LOKALNI SAVETI ZA BEZBEDNOST U BEOGRADU

BEOGRAD

 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao je danas predstavnike opština i gradova da u saradnji sa policijom osnuju lokalne savete za bezbednost istakavši da se samo zajednički delovanjem, znanjem i resursima, uspešno može suprostaviti bezbednosnim izazovima i stvoriti bezbedno okruženje za sve građane.

„Budite uverni da će policijske uprave i stanice pružiti svu potrebnu pomoć u osnivanju saveta za bezbednost i da će aktivno učestvovati u njihovom radu“, rekao je Stefanović na konferenciji „Lokalni saveti za bezbednost“, koju su organizovala Misija OEBS-a u Srbiji, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Istakavši da je izuzetno važno da građani imaju poverenje u policiju, Stefanović je naglasio da policija to poverenje mora zaslužiti poštenim, odgovornim i napornim radom, radom koji svakom čoveku pokazuje da su pripadnici policije tu zbog građana i njihove bezbednosti.

Prema rečima ministra policije, lokalni sveti za bezbednost bili bi koristan medijator između građana i policije, oni bi bili mesto dogovora predstavnika najznačajnijih lokalnih organa, koji bi iz nekog drugog ugla ukazivali koji su najveći bezbednosni izazovi zajednice.

„Potrebno je graditi partnerstvo između lokalne samouprave i policije. Partnerstvo u kome policija dobro osluškuje šta kažu građani i u kome se predstavnici lokalnog saveta iskreno bore da razumeju šta su problemi policije, a sve u cilju pronalaska rešenje koje bi doprinelo tome da imamo manje kriminala na ulici i da se građani i subjektivno, i objektivno osećaju bezbedno“, naglasio je Stefanović.

Beograd Lokalni saveti za bezbednost 1 Beograd Lokalni saveti za bezbednost 2

Razvoj policije u zajednici, kako je naveo, je projekat koji je započet pre 10 godina, a prošle godine usvojen je Akcioni plan za primenu Strategije policije u zajednici.

Ministar policije je ukazao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Stalnom konferencijom gradova i opština i Misjom OEBS-a sačinilo Pripručnik za delovanje saveta za bezbednost u gradovima i opštinama koji sadrži najznačajnije smernice za funkcionisanje saveta.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički istakla je da je partnerstvo u zajednici važno za unapređenje života građana u Srbiji i da bi stvaranje saveta za lokalnu bezbednost bilo od značaja za uspšeno rešavanje i identifikaciju problema sa kojima se suočavaju pripadnici lokalne zajednice.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Peter Burkhard istakao je da bezbednost u zajednici ne može biti odgovornost samo jedne institucije, već da se ona može osigurati stalnom kordinacijom svih faktora.

On je pozvao gradonačelnike da upotrebe sve moćne resurse, prvenstveno političku volju, kako bi saveti za bezbednost funkcionisali.

Predsednik SKGO Zoran Perišić ukazao je da je svrha rada policije u zajednici unapređenje bezbednosti građana , kao u pogledu statističkih podataka , tako i u pogledu subjektivnog osećaja građana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare