Ljiljana Blagojević dobitnica Nagrade “Pavle Vuisić”

NIŠ

Glumica Ljiljana Blagojević dobitnica je ovogodišnje nagrade „Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, saopštilo je juče Udruženje filmskih glumaca Srbije koje dodeljuje ovu nagradu.               

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, monografije i dokumentarne filmske istorije o dobitniku, a po tradiciji se uručuje na otvaranju Filmskih susreta u Nišu.

               

Ljiljana Blagojević je na filmu debitovala 1978. godine epizodnom ulogom u filmu „Boško Buha” reditelja Branka Bauera, a svoju prvu glavnu ulogu ostvarila je u filmu Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel” 1981. godine. Do sada je snimila više od 50 filmova.

Godine 1996. postala je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a na sceni je odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

             Trenutno radi na snimanju filma i serije „Heroji Halijarda” reditelja Radoša Bajića, a pojavljuje se i u predstojećoj kriminalističkoj seriji „Kljun” Jelene Gavrilović i Uroša Tomića.

              Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na ovim prostorima, među kojima su Nagrada Žanka Stokić, „Sergej Bondarčuk”, „Carica Teodora”, „Joakim Vujić”, Zlatni beočug i Zlatna antena.

             Filmski susreti će biti održani od 21. do 27. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi, a tokom ove sedmice biće saopšten program manifestacije.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare