Uručena donacija akcije „Čepening“

NIŠ

Akcija „ČEPeNIng“ uručila je juče dvoje mehaničkih kolica i dve šetalice – rolatora Klinici za ortopediju Univerzitetskog kliničkog centra Niš.               

Ova kao i sva prethodna pomagala, kupljena su prikupljanjem plastičnih zatvarača i njihovom reciklažom.

                 

„Kada je u pitanju ova akcija, moram da napomenem da se sva velika dela sastoje od nekih malih komada, malih delatnosti koje čine to veliko delo i ti čepovi plastičnih boca koje mi i ne registrujemo su bili način da Klinika za ortopediju dobije pomagala, dvoja kolica i dve šetalice, koja će pomoći onima koji nakon operacije treba da stanu na svoje noge“, poručio je prof. dr Zoran Perišić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

                 

Ovom prlikom on je izrazio zahvalnost Udruženju za pomoć Nišlijama.

               „Mi se bavimo velikim stvarima i nekada od šume ne vidite drvo, ali upravo zato postoje prijatelji i upravo zato postoje ovakva udruženja koja su spremna da pruže ruku i pomognu svima kojima je ta pomoć najpotrebnija“, naglašava Perišić.

                „Velika mi je čast i zadovoljstvo da se kao rukovodilac Klinike za ortopediju i traumatologiju u ime naših bolesnika zahvalim Udruženju za pomoć Nišlijama na ovoj izuzetno značajnoj donaciji koja će pomoći našim bolesnicima da lakše prohodaju, da se lakše transportuju i da praktično omogućimo njihov što raniji oporavak“, rekao je prof. dr Ivan Micić, direktor Klinike za ortopediju UKC Niš.

            On napominje da je zbog epidemije Kovida 19 lista čekanja povećana za nekih 10 do 15 odsto.

              „Uzimajući u obzir da ćemo praktično raditi preko 500 operacija ugradnje endoproteza i kuka i kolena, računamo sa generalnim direktorom da ćemo tu listu čekanja uspeti da smanjimo na neki razuman broj za godinu dana“, dodaje Ivan Micić.

             „Pre epidemije lista čekanja je bila samo dve godine što je izuzetan uspeh s obzirom da se u svim evropskim zemljama čeka od tri do pet godina na ugradnju endoproteza, a za pacijente koji su stariji od 75 godina lista čekanja ne postoji, tako da se nakon javljanja lekaru primaju na kliniku i operišu po dogovoru sa izabranim lekarom“ kazao je direktor Klinike za ortopediju.

                 Po njegovim rečima, plan je Klinike za ortopediju da ta lista čekanja za godinu do dve bude svedena na listu čekanja od mesec dana do dva. On je istakao da klinika raspolaže svim potrebnim sredstvima za ugradnju endoproteza, a takođe i za zbrinjavanje trauma, a za vreme Kovida 19 ova klinika zbrinjavala je ceo jugoistok Srbije i obavila je preko 1400 operacija traume.

               „Udruženje za pomoć Nišlijama postoji desetak godina, a jedna od naših akcija je i akcija „ČEPeNIng“ i ona živi sama za sebe već šest godina, a za tih šest godina nabavili smo i isporučili preko 80 različitih pomagala“, ističe Vojkan Živković, iz akcije „ČEPeNIng“.

            Po njegovim rečima, pomagala su dobijale klinike, ustanove, kao i pojedinci, zavisno od toga kome je šta trebalo.

                     „Ono što je najlepše od svega je to da je ovo jedna čista akcija svih građana Niša, kako dece, mladih, tako i ljudi u trećem dobu i te plastične zatvarače skupljaju pojedinci, stambene zajednice, škole i dopremaju nama i na najbrži mogući način mi to recikliramo i nabavljamo pomagala onima kojima je to potrebno“, objašnjava Živković.

                 Predstavnik akcije „ČEPeNIng“ dodaje da se Klinika za ortopediju javila još krajem 2019. godine, ali i da je pokazala strpljenje i dovoljno istrajnosti u ovoj akciji.

               „Čim se poboljšala epidemiološka situacija našli smo načina da recikliramo čepove, nabavimo pomagala i isporučimo“, rekao je Živković.

                 On je dodao da ta pomagala nisu medicinski materijal kako bi se redovno nabavljala, a nisu ni krupne investicije za koje bi bio neophodan tender, što je stvorilo priliku za ovakvu akciju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare