Litije u čast Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu

NIŠ

U niškom naselju Duvanište, s blagoslovom i uz prisustvo Episkopa raško-prizrenskog i administratora Eparhije niške  Teodosija održana je litija ulicama tog naselja u znak zahvalnosti  velikom svetitelju,  Svetom Vasiliju Ostroškom.

Veruje se da je ovaj svetitelj na ovaj dan 1999. godine zaštitio Nišlije od stradanja u NATO bombardovanju, kada je Niš bio zasipan bombama.

Pored sveštenstva i stanovnika tog niškog naselja, litiji su prisustvovali i komandant Kopnene vojske Republike Srbije, general Milosav Simović, kao i predsednik GO Medijana, Milan Krstić i predsednik Skupštine ove opštine prof. Dr Žarko Ranković sa saradnicima.

Litija se završila u porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u izgradnji, gde su se učesnicima litije obratili prvi čovek Gradske opštine Medijana Milan Krstić i Episkop raško-prizrenski i administrator Eparhije Niške gospodin Teodosije.

Obraćajući se čelnicima Vojske, Eparhije Niške, svima koji su slave Svetog Vasilija, Krstić se setio dana kada je, kako je i sam kazao, samim čudom ostao živ, tog 12. maja 1999. godine.

-Drage komšije i prijatelji moji. Sećam se kada me je tog dana na samo 200 metara odavde supruga tražila pitajući se da li sam živ? I nikada neću da zaboravim taj dan! Moramo da se sećamo ovakvih dana zarad prošlih i budućih generacija, moramo da činimo sve da se nikada više ne dogode – rekao je Krstić i dodao: – Počeli smo da gradimo Hram Svetog Vasilija i završićemo ga. Njegova veličina i blagodarnost za sve koji žive u ovom delu Niša tek će se pokazati, rekao je Krstić.

-Na ovom svetom mestu počeli smo da gradimo hram gde je svetitelj Vasilije pohodio u vreme NATO bombardovanja i učinio čudo da niko ne strada. Njegovo srce je oduvek imalo ljubavi za sve. Ovaj Hram je naša najveća blagodarnost. Prosimo molitve svetog Vasilija da čuva sve nas, a pre svega našu decu – rekao je Episkop raško-prizrenski i administrator Eparhije Niške gospodin Teodosije.

On je kazao da je Mitropolit Crnogorsko – primorski  Amfilohije poklonio Svetu mitru, episkopsku kapu, Svetog Vasilija Ostroškog Eparhiji niškoj, kojoj se poklonili vernici.Sveta Mitra će biti smeštena po izgradnji crkve Svetog Vasilija Ostroškog u crkvenoj riznici i dostupna narodu i posetiocima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare