Leskovački Odbor za ljudska prava obeležui 20 godina postojanja

LESKOVAC

Prva nevladina organizacija na jugu Srbije, Odbor za ljudska prava obeležio je danas dve descenije rada.
„Nisam pretpostavljao da ćemo ovoliko da trajemo“ rekao je Dobrosav Nešić, predsednik ovog odbora.

„Mislili smo da je dovoljno da s vlasti ode režim Slobodana Miloševića i da više neće biti potrebe da se neko bavi zaštitom ljudskih prava. Kao što se vidi, mi i dalje postojimo i radimo.“


Podsetio je Nešić i da je Odbor tokom ove dve decenije pružio građanima više od 50.000 pravnih usluga, od pravnih saveta do zastupanja na Međunarodnom sudu za ljudska prava u Strazburu.
„Branili smo na raznim sudovima više od 500 žrtava torture iz raznih grupacija korisnika. Održali preko 50 tribina i radionica na temu ljudskih prava i instrumenata za njihovu zaštitu. Izdali smo oko 50 brojeva mesečnika Prava Čoveka, jedinog nezavisnog lista na jugu Srbije. Bili smo vlasnici radija Staf koji je četiri godine širio ideju ljudskih prava i njenih vrednosti. Obezbedili humanitarnu pomoć u vidu medicinske i druge opreme za Opštu bolnicu Leskovac i domove zdravlja u Leskovcu, Vlasotincu, lokalnim ambulantama… Za najsiromašnije građane smo obezbedili više od 2500 pari obuće i zimskih jakni. Podelili smo više od 20 tona brašna, 10 tona zejtina, 15 tona raznih slatkiša za najmlađe žitelje Leskovca. Obnovili smo i potpuno rekonstruisali kanalizacionu mrežu sa novim kolektorom u romskom naselju Podvorce. Sveukupna humanitarna pomoć je u vrednosti od preko 700.000 evra. Imamo i biblioteku sa preko 100 naslova iz oblasti ljudskih prava koje dajemo na korišćenje studentima pravnog fakulteta iz Niša i Medveđe“ rekao je Dobrosav Nešić i naglasio da su to samo najvažnije aktivnosti, kojih je, za ovih 20 godina, bilo mnogo više.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare