“Leoni” otvoren za zapošljavanje osoba sa invaliditetom

NIS

Kompanija Leoni Srbija otvorena je za zapošljavanje osoba sa invaliditetom. U ovoj kompaniji trenutno je zaposleno 134 radnika koji imaju neki oblik invaliditeta. Svi zainteresovani mogu da ostave biografiju i potvrdu o stepenu invaliditeta, bez obzira da li je konkurs u toku ili ne, rekla je savetnica za komunikacije ove kompanije Anica Divac na danas ooodržanoj sednici Saveta za rad sa osobama sa invaliditetom.

Ovom prilikom održana je  i prezentacija ove kompanije za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.  Sve osobe koje su zainteresovane za rad u kompaniji Leoni, a poseduju potvrdu o stepenu invaliditeta, mogu da nas kontaktiraju, dodala je ona.

“U našoj kompaniji mogu da se zaposle osobe sa prvim stepenom invaliditeta, a to znači osobe sa oštećenim sluhom, bolesti astme, dijabetesa, epilepsije, koje imaju srčane probleme, bolesti kičme.Sve osobe koje imaju rešenje o takvoj vrsti invaliditeta mogu da se prijave i da konkurišu za odgovarajuće pozacije u našoj firmi”, kaže Anica Divac.

Ona dodaje da je konkurs za prijem osoba sa invaliditetom stalno otvoren.

“U  Nišu je trenutno  otvoreno još osam pozicija, u fabrici u Malošištu oko 23 pozicije, tako da sva lica koja spadaju u kategoriju osoba sa invaliditetom, a zainteresovana su za rad u proizvodnji mogu da svrate do jedne od naših fabrika ili do Nacionalne službe za zapošljavanje kao i nekog Udruženja i da se prijave preko njih”, objašnjava Divac.

Jordan Ivanović, predsednik Saveta za rad sa OSI grada Niša rekao je ovom prilikom da je zapošljavanje osoba sa invaliditetom jedan od najvećih problema sa kojim se oni sreću.

“U praksi zakon o zapošljavanju osoba sa invaliditetom se ne poštuje dovoljno. U mnogo slučajava poslodavci izbegavaju da zaposle osobe sa invaliditetom što zbog neodgovarajuće kvalifikacije, što zbog toga što im je lakše da plate penale nego da radno mesto prilagođavaju njihovim potrebama. Posebno je to izraženo u javnim institucijama za koje je važio i Zakon o zabrani zapošljavanja, ali to u njihovom slučaju ne bi trebalo da bude problem”, kaže Jordan Ivanović.

Ivanović kaže da osobe sa invaliditetom ne žele da primaju socijalnu pomoć, one žele da rade i da budu korisni članovi ovog društva i dodaje da inostrane firme imaju sasvim drugačiji stav po ovom pitanju i shodno svojim mogućnostima nastoje da uposle osobe sa invaliditetom.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
OSI
OSI
3 godine pre

Mislim da većina naroda ima neku od navedenih dijagnoza. Dokle će trajati farsa sa “osobama sa invaliditetom” koje imaju jaču prehladu ili šum srca, dok se vrši diskriminacija prema osobama sa (izvinjavam se na izrazu) pravim invaliditetom. Neka je na čast neznalicama iz privrednog sektora, kao i onima koji zloupotrebljavaju invalidnost.

Svetlana Randjelović
Svetlana Randjelović
3 godine pre

Svetlana Randjelović invalid 3- kategorije.Rodjena 05.04.1964 u Nišu.Imam iskustvo u raznim poslovima skoro 30 godina.Najviše rad u proizvodnji.