KUPEK 166, Vladimir Arsenić : Književna partizanština

BEOGRAD
Nekad davno u zemlji koju su svi znali kao Jugoslavija postojao je izdavač, i to gotovo u svakoj od republika te Jugoslavije, koji se zvao „Partizanska knjiga“. Jugoslavija je, baš kao i te silne „Partizanske knjige“ doživela svoj neslavan kraj. Danas se pozivati na partizanštinu i jugoslovenstvo i nije baš popularno. Naprotiv.  Kako KUPEK nikad nije išao niz dlaku onima koji nameću šta je poželjno, a šta ne, odlučili smo ovo 166. izdanje posvetiti „Partizanskoj knjizi“, ne onima nekadašnjima, već jednoj sasvim novoj izdavačkoj kući, koju su osmislili Banaćani Srđan Srdić i Vladimir Arsenić koji nam se i pridružio u ovom konspirativnom KUPEK izdanju gde smo pričali o književnoj partizanštini.

Na proleće, leta gospodnjeg 2016. godine svetlo dana ugledalo je novo književno čedo, ako to tako možemo reći. „Partizanska knjiga“, delo je spomenutog dvojca, barem idejno i što se tiče uredništva, a u suštini je čedo talentovanih pisaca sa ovog našeg jezičkog podneblja kojima ranija postavka nije pružala nikakvu priliku, a koji su, dobrim delom prošli kroz sito koje je dvojac Srdić – Arsenić podmetnuo pod književne radionice kojima rukovode.

Slogan „Partizanske knjige“ je: „Verovati, čitati, boriti se“.

„Taj slogan je pozajmljen od jedne partizanske grupe, od TNT grupe, od njihovog prominentnog člana koji baš nije bio sklon partizanima, već nekoj drugoj strani ali svojim delovanjem je dokazao da može da bude i partizan. Radi se o Grunfu. Mi smo taj slogan malo preinačili. Mislimo da jedino kroz možemo da doprinesemo opštem dobru. Vredi da se borimo. Dakle, čitanje, verovanje u dobro čitanje i borba. Neprestana borba protiv šunda i terora protiv svih onih koji nisu partizani“ pričao je Arsenić u KUPEK-u # 166.

kupek165-dva kupek165

Više detalja o „Partizanskoj knjizi“ možete naći i na njihovom portalu (http://www.partizanskaknjiga.com/), a u ovom KUPEK-u mi smo pričali i o stvarima koje ne postoje na portalu, poput budućih autora koje će ovi partizani potpisati.

Dotakli smo se i famoznog naučnog otkrića da svi govorimo istim jezikom te smo stoga proispitali kakve su mogućnosti da se danas, sutra, prekosutra knjige štampane na tom istom jeziku ravnopravno distribuišu na čitavom tom prostoru?

„Mislim da bi to moglo da se reši kad bi se usaglasile kulturne politike Srbije. BiH, Hrvatske, Crne Gore…U dogledno vreme mislim da se to neće desiti.“

kupek165-tri

Kulturna politika, književne nagrade koje zapostavljaju mlađu generaciju književnika/ca, partizanština kao način borbe…Sve su to samo neke od tema koje smo dodirnuli u ovom 166. KUPEK izdanju.

autora fotografija : Tata Zule

Ako vas zanima kako i sami da se uključite u ovu partizansku borbu za neko bolje sutra onda nam se pridružite u novom KUPEK-u kog možete poslušati ovde: https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-166-vladimir-arseni%C4%87-i-partizanska-knjiga/

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare