KUPEK 154 : Vožnja kroz simboliku ljudskih prava

BEOGRAD
U dosadašnjoj burnoj istoriji KUPEK-a mogli bi nabrojati barem desetak novih početaka. Većina je bila vezana za krov nad glavom, što je slučaj i sa ovim 154. izdanjem, ali uz jednu bitnu razliku – ovaj krov je na točkovima, a točkovi vam omogućavaju da poziciju prilagodite sadržaju emisije. Mi smo u 154. KUPEK-u ugostili dizajnera, Predraga Stakića, koji je široj javnosti poznat kao autor univerzalnog simbola ljudskih prava. Iskoristili smo tu zgodnu osobinu točkova i o ljudskim pravima, dizajnu, umetnosti pričali na mestu gde su ona učestalo kršena – ispred porušenog Miksališta, mesta koje je vratilo nadu u ljudski rod velikom broju izbeglica na proputovanju kroz Srbiju u potrazi za životom i mirom.

Pod okriljem mraka i postizborne groznice nekoliko neidentifikovanih lica u maskama, uz pomoć mašinerije i zastrašivanja okolnih svedoka sravnilo je sa zemljom omanji kvart u Hercegovačkoj ulici, računajući i prostor koji se zvao Miksalište koji je skoro godinu dana bio kratkotrajna luka spasa i okrepe za brojne izbeglice koje su bežale pred vihorom rata. Prvu emisiju na točkovima, a 154. po redu odlučili smo da posvetimo tom bezumnom činu.

Smestili smo vozilo ispred razrušenog Miksališta, u goste smo pozvali Predraga Stakića i zarolali se.

Predrag je vaskolikom narodu poznat, ili bi bar morao biti poznat kao autor UN-ovog simbola ljudskih prava. Pre više od pet godina Predrag je bio samo jedan od brojnih dizajnera koji se prijavio na konkurs UN-a na kom je u svim fazam odneo pobedu o čemu smo i pričali u ovom KUPEK-u.

A pričati o simbolu ljudskih prava, a ne pričati o ljudskim pravima bilo bi kao imati selo bez crkve. Dobro. Bolje bez škole. A kako takvih sela ima ima i ljudi bez saznanja o sopstvenim pravima.

Koliko mu je sama činjenica da je “popunio svoj CV” pobedom na UN-ovom konkursu pomogla, kao i da li mu je pobeda otvorila vrata, posebno u Srbiji gde i živi? Kakav je odnos prema dizajnu, da li je dizajn umetnost, kakva je uloga umetnosti u prokazivanu fašizama i svih nedaća koje nas okružuju? Ovo su samo neka od pitanja koje smo postavili našem gostu koji se dobrim delom pobrinuo i za muzički izbor. Teške teme pokrili smo lakim notama.

No, da ne otkrivamo baš sve. Ovo prvo izdanje KUPEK-a na točkovima i 154. izdanje od samog početka možete poslušati na našem mixcloud kanalu (https://www.mixcloud.com/dejankozul/kupek-154-predrag-staki%C4%87/).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare