Kukavica hoće dečje igralište za svoje mališane

smart

VLASOTINCE

Vlasotinačko selo Kukavica od samog centra ove varošice udaljeno je četiri kilometara. Vredni meštani ovog sela bave se poljoprivredom, gde je vinogradarstvo dominantno, a dobar deo muške populacije su građevinski radnici, koji su se u tom poslu iskazali na mnogim objektima kako u zemlji, tako, u poslednje vreme, i van granice naše zemlje.

Mesna zajednica sela Kukavica deli sudbinu mnogih sela i malih zaseoka u Srbiji. Umesto da se povećava broj dece, nažalost takvog trenda rasta nema već mnogo godina unazad. Mnogo razloga je zbog pada nataliteta i čini se da oni koji bi trebali da vode računa o tome to ne čine na pravi način, ili već i nikako.

– Gotovo u sva sela u našoj opštini postoje izgrađeni dečji parkići, a toga u našoj mesnoj zajednici nema. I mi smo jedino selo u našoj opštini koje nema dečji parkić, gde bi se sva naša deca igrala i družila bezbrižno. Igrajući se na ulici, gde ima puno saobraćaja, ona su praktično ugrožena, jer saobraćaj je intenzivan, a deca dok se igraju ne obraćaju pažnju na opasnost koja vreba od vozila. Mi vidimo da su naša deca ugrožena, jer nemaju gde da se igraju i tražimo od opštine da rešimo ovaj problem. Imamo i dobru lokaciju u gornjem delu sela, kod fudbalskog igrališta. Rukovodstvo opštine može lako da reši ovaj problem samo ako to želi – sa puno argumenata govori o ovom problemu Zorica Stojanović, vaspitačica sa radnim stažom od 35 godina. Inače, zaposlena je u Predškolskoj ustanovi „Milka Dimanić” u Vlasotincu istureno odeljenje u Orašju.

Koliko ima dece u isturenom odeljenju u Orašju?

– Trenutno imamo desetoro u pripremnom programu i imamo 15 u mešovitoj grupi uzrasta od 3 do 5 godina, što je u ukupnom zbiru 25 dece, a sa njima pored mene radi i još jedna koleginica i to u dve smene, pre podne i posle podne.

Koliko ima dece u selu?

– U selu ima oko 45 dece uzrasta do 12 godina. I ta sva deca i ona nešto starija okupljala bi se na tom prostoru gde bi se igrala u miru i u izuzetno lepoj prirodi pune zelenila i borove šume. Tu je i fudbalsko igralište i sav taj prostor bio bi idealno mesto da se okupljaju i roditelji te dece.

Šta vas je motivisalo da zatražite ono što već mnogi drugi imaju u svojim mesnim zajednicama?

– Znate, skoro u svakom dvorištu ima klackalica, ljuljaški ili trambolina. Ali to nije cilj da mi decu odvajamo. Deca su socijalna bića i ona žele da se druže i da se sa drugom decom igraju, a ne da se samo u svom dvorištu igraju. Nama je cilj da ih okupimo na jednom mestu, a to mesto mora da bude urađeno po svim normativima i po planu i projektu. Mi to upravo očekujemo od ljudi iz naše opštine.

Kome ste naslovili vaš zahtev za izgradnju dečjeg parkića?

– Zahtev je naslovljen predsedniku opštine Bratislavu Petroviću, njegovom zameniku Vladimiru Kociću i načelniku Opštinske uprave Marjanu Stankoviću. Naša su nadanja da će biti pozitivnog odgovora za naš zahtev, jer mi ne tražimo ništa što nije ostvarljivo. Uostalom u svim ostalim mesnim zajednicama ima takvih objekta namenjenih za potrebe mališana. Mi smo spremni da dobrovoljnim radom učestvujemo u punoj meri samo da se realizuje ovaj naš zahtev.

Kako na sve ovo reaguju meštani u vašoj mesnoj zajednici?

– Ova akcija je odjeknula izuzetno pozitivno u celoj mesnoj zajednici. Za sada, za ovo kratko vreme, sakupili smo 169 potpisa meštana našeg sela, a taj broj će u skoroj budućnosti biti mnogostruko veći. Dolaze sami ljudi, dajući nam svojim potpisima punu podršku da istrajemo do kraja i najzad i naša deca imaju ono što imaju deca u drugim mesnim zajednicama.

Da li ste možda već pokušali u prethodnim godinama da rešite ovaj problem?

– Projekat za ovo što mi tražimo, već je bio urađen od strane Boška Stančića, koji, kad nije prošao na izborima, taj projekat se negde i u nečijoj fijoci zaturio. To sve zna i tadašnji predsednik naše mesne zajednice Stole Milenković.

MIROSLAV STOJANOVIĆ, PREDSEDNIK MZ KUKAVICA: PUT DO GROBLJA NAJVEĆI PROBLEM

Ovom razgovoru prisustvovao je i (ne)legitimni predsednik mesne zajednice sela Kukavice, Miroslav Stojanović, koji je između ostalog, rekao:

– Već su prošle četiri godine kako sam predsednik mesne zajednice i sada uveliko sam u petoj godini, i ako mi je zakonski istekao mandat predsednika mesne zajednice, i to još oktobra prošle godine.

Šta vas kao predsednika mesne zajednice najviše muči?

– Mene kao predsednika naše mesne zajednice najviše muči put do našeg groblja, a to je da deonica od 630 metara bude asfaltirana. Gledam kako je to urađeno u drugim mesnim zajednicama. Eto, u Batulovcu je put asfaltiran i okolo samog groblja, a ovde kod nas ne mogu da budu asfaltiraju put do groblja.

Da li ste imali i od koga obećanja da će biti asfaltiran put do groblja?

– Obećanje je dao sadašnji aktuelni predsednik Bratislav Petrović i to u vreme dok je predsednik opštine bio Zoran Todorović. A posebno mi je obećao u vreme poslednje predizborne kampanje, a još sam morao da idem u Leskovac na miting stranke. Uz to i da obezbeđujem glasove za njegovu stranku.

Jeste li ga nekom prilikom podsetili na njegova data obećanja?

– Jesam, kako da nisam. Opet mi je obećao da će put biti urađen, a uz put me je i upitao zašto se ja toliko sekiram za asfaltiranje ove deonice puta do groblja. Ja sam mu odgovorio da se on sekira za mene, ako ga ja budem prvi seftelisao.

Valjda je bilo nešto što su iz lokalne samouprave uradili za vašu mesnu zajednicu?

– Pred poslednje izbore postavljene su cevi u dužini od oko 200 metara za otpadne vode. Prijavili smo i potrebe da se atarski putevi srede, mada su u dva navrata neke deonice u dužini od dva kilometara bile nasipane određenom količinom prirodnog šljunka.

Koji su još (ne)rešivi problemi u vašoj mesnoj zajednici?

– To je struja i voda za piće. Čim dune vetar struja nestane, a čim padne kiša ni vode nema u mahali Vranjanci i gore kod krsta. Ovaj problem je dugo godina problem našeg sela ali rešenja nema pa nema – razočaran je (ne)legitimni predsednik mesne zajednice sela Kukavice, Miroslav Stojanović.

Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare