Borba protiv korupcije na svim nivoima

NIS

U susret Danu borbe protiv korupcije, koji se obeležava 9. decembra, danas je u Nišu organizovan antikorupcijski dijalog „ Borba protiv korupcije na lokalnom nivou“. Organizator skupa je Lokalni antikorupcijski forum grada Niša.

U debati je istaknuto  da izvesnih pomaka u sprečavanju korupcije ima,  i to pre svega u ponašanju javnih funkcioner na višim nivoima vlasti. U najvećoj meri se to odnosi na privljivanje imovine, prihod i eventualno gomilanje funkcija.

„ Možda možemo da kažemo da, kada je reč o funkcionerima koji obavljaju svoje funkcije na republičkom nivou,  su oni vidljiviji i da su svesniji svojih obaveza, a da funkcioneri koji obavljaju svoje funkcije na lokalu, čini mi se, da nisu još u dovoljnoj meri edukovani“, rekao je zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović

Izvesna promena koja se može uočiti kod nekih javnih funkcionera još uvek ne utiče na opštu sliku korupcije u Srbiji.

„ Mi smo doneli sve zakone i napravili sve institucije, a na listi transparencije mi stojimo u zoni država koje su zarobljene korupcijom. Znači očito nešto ne funkcioniše“, kazao je  Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović.

Predsednik Skupštine grada Rade Radivojević i gradonačelnik Niša Darko Bulatović istakli su značaj mera borbe protiv korupcije i saradnje Skupštine grada i Lokalnog antikorupcijskog foruma, čiji je cilj ostvarivanje prava građana.

Od 13 gradova u kojima postoji, niški Lokalni antikorupcijsku forum je vodeće antikorupcijsko telo u Srbiji. Početkom naredne godine trebalo bi da bude formirano i u Vranju.

Neposredni povod za održavanje Dijaloga sa ovom temom je aktuelna izrada modela Lokalnog akcionog plana za borbu protiv korupcije, za koji je nadležna Agencija za borbu protiv korupcije, u saradnji sa lokalnim samoupravama i drugim zainteresovanim akterima.

Na osnovu ovog modela bi sve lokalne samouprave u Srbiji u toku 2017. godine trebalo da donesu i usvoje Lokalne akcione planove ove vrste. Očekuje se da model Lokalnog akcionog plana ponudi i model lokalnih antikorupcijskih tela koja su zadužena za njegovu realizaciju.

Grad Niš je jedan od retkih gradova u Srbiji koji je već usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, a LAF Niš je jedino lokalno antikorupcijsko telo koje uspešno funkcioniše i, prema oceni Agencije za borbu protiv korupcije i drugih antikorupcijskih aktera, predstavlja primer pozitivne prakse.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
stanko simic
stanko simic
7 godine pre

Preko nam je potrebna nova Agencija za borbu protiv korupcije koja će istražiti i poreklo imovine funkcionera , zaposlenih i finansijsko poslovanje u sadašnjoj ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i zloupotrebama prilikom zapošljavanja u ovom državnom organu koji treba da bude kjlučna institucija u borbi protiv korupcije.