Krkobabić u Donjoj Lomnici

VLASOTINCE

 

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić najavio je danas u Vlasotincu da će Vlada ove godine u razvoj zadruga uložiti 825 miliona dinara, četiri puta više nego prošle.

On je rekao i da će ove godine biti podržano osnivanje i razvoj 70 zadruga, i osnivanje pet složenih zadruga koje će omogućiti višu fazu prerade poljoprivrednih proizvoda.

Krkobabić je obišao u selu Donja Lomnica zadrugu „Med i voće“ kojoj su prošle godine dodeljena bespovratna državna sredstva u visini od 12,4 miliona dinara ili 100.000 evra .

On je rekao da je taj novac dodeljen u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Republike Srbije kroz učešćem države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte .

Po njegovim rečima zadruga u Donjoj Lomnici je “najbolji primer” kako se udruživanjem može pokrenuti proizvodni ciklus u oblasti pčelarstva i njegovim unapredjenjem konkurisati na tržištu.

Zadruga ,,Voće i med,, je , zahvaljujući ovoj podršci, opremljena najsavremenijim mašinama, a ima i sopstvenu laboratoriju u kojoj će se kontzrolisati kvalitet meda.

Zoran Stojiljković iz Donje Lomnice , pravnik po struci, bio je glavni pokretač svih pozitivnih aktivnosti kada je bio u pitanju rad na osnivanju same zadruge i izradi samih planova i programa Pčelarsko-voćarske zadruge ,,Med i voće”.
– Pčelarsko-voćarsku zadrugu ,, Med i voće” osnovali smo 2013.godine, i činili smo sve kako da dođemo do određenih sredstava u prethodnom periodu, obraćali smo se bankama za kredite, ali u tome nismo uspeli. U međuvremenu pojavio se program kojim je bio pod ingerencijom ministra Krkobabića i mi smo na adekvatan način konkurisali i dobili bespovratna sredstva u iznosu od sto hiljade evra. Dobijena sredstva uložili smo u kupovini najsavremenije opreme iz dela proizvodnje meda, kao i formiranju pčelinje farme sa 150 košnica. Sada naši pčelari imaju najsavremeniju opremu za kontrolu kvaliteta meda, koju smo nabavili u Nemačkoj i od sada više neće moći otkupljivači da ih ucenjuju prilikom samog otkupa meda – rekao je Zoran Stojiljković, direktor pčelarsko-voćarske zadruge ,,Med i voće”, upoznavši prisutne novinare da zadruga trenutno ima 12 članova i pet kooperanata, a da će taj broj biti daleko veći, kada budu sve proceduralne radnje urađene kako je to zakonom propisano.
Krkobabić je rekao da je Srbija 2013.godine imala proizvodnju rekordnih 9.000 tona meda, od čega je izvezeno 5.000 tona, što je bilo donelo profit u iznosu od 13 miliona dolara.
” Pet hiljade tona izvezenog meda, te 2013.godine, donelo je 13 miliona dolara. a izvoz tadašnje količine meda bio je veći od izvoza mesa. Optimističke su najave da će nam se, ove godine, ponoviti 2013.godina, što bi bilo jako dobro. Mi ćemo sa naše strane povećati sredstva za zadrugarstvo i ona će iznositi 825 miliona dinara “, rekao je Krkobabić, vidno zadovoljan onim što je video u Donjoj Lomnici.
– Ja ne pripadam trenutno strankama koje su sada na vlasti i dobili smo sredstva, što jasno kazuje da nema prednost politička pripadnost, već je odlučujuća i najvažnija stvar kvalitet ponuđenog programa koje urade same zadruge – pojasnio je Zoran Stojiljković glavni ,,krivac” što je 12,5 miliona dinara stiglo u Donju Lomnicu.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Maja
Maja
5 godine pre

Trenutno…ne pripada vladajucim strankama !
Sta li to znaci ???