KRIK: Petrovićeva “Barka”

BEOGRAD

U vreme dok je bio direktor državne firme Elektromreža Srbije, Nikola Petrović, kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, bio je vlasnik ofšor kompanije “Arkshore International“ na Britanskim Devičanskim Ostrvima sa računom u Švajcarskoj, koju nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, iako je po zakonu bio dužan to da uradi, piše danas KRIK.

Do ovih saznanja KRIK  je došao zahvaljujući tome što su novinari u međunarodnom projektu “Pandorini papiri“ uspeli da otkriju blizu 12 milliona dokumenata o osnivanjima firmi.

Ovaj projekat vodili su novinari Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ), u kojem je učestvovao i KRIK koji je analizirao papire u vezi sa Srbijom. 

Prema navodima u tekstu, Petrović je ovu firmu iskoristio da posredstvom nje otvori račun u Švajcarskoj banci. Pošto je tajno bio vlasnik kompanije, ujedno je sakrio sebe i kao vlasnika računa.

Da bi sve ovo uradio, piše KRIK, Petrović je angažovao čak tri agencije, švajcarsku konsultantsku firmu “Fidinam“ preko koje je komunicirao sa agencijom “Alcogal“ sa Paname koja je osnovala ofšor firmu, dok je advokatska kancelarija “Monfrini Bitton Klein“ takođe iz Švajcarske čuvala dokumentaciju firme predsednikovog kuma.

Ofšor firmu Petrović nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, kako je za KRIK potvrđeno iz ove institucije, iako je po zakonu bio dužan to da uradi.

Sve osobe koje su na državnim pozicijama u Srbiji moraju javno da razotkriju svoje poslove i imovinu. Ko to ne uradi, rizikuje da bude krivično gonjen.

Kompanija “Arkshore“ još postoji, ali je neaktivna od novembra 2019. godine, prema podacima poslovnog registra Britanskih Devičanskih Ostrva.

Novinari KRIK navode da su danima zvali Petrovića, ali se nije javljao na telefon. Nije odgovorio ni na pitanja koja su mu poslali preko advokata.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare