Kremlj: Prigožin napušta Rusiju

MOSKVA

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će krivični postupak protiv šefa Vagnera Jevgenija Prigožina biti obustavljen, kao i da će on napustiti Rusiju i otići u Belorusiju.

Peskov, međutim, nije precizirao čime će se Prigožin baviti u Belorusiji, prenosi Sputnjik.

Peskov je, takođe, kazao i da svi borci Vagnera mogu ubuduće da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane Rusije.

Kazao je i da pripadnici Vagnera koji su učestvovali u dašanjim dešavanjima neće biti krivično gonjeni.

Upitan da li Putin i dalje veruje šefu ruskog odbrambenog resora, Peskov je rekao da mu nije poznato da se po tom pitanju „bilo šta promenilo“.

Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke formacije Vagner, optužio je rusku vojsku za „uništenje“ njegovih boraca i obećao da će se osvetiti ruskom vojnom vrhu, nakon čega je ruska obaveštajna služba FSB započela krivični postupak protiv njega – zbog poziva na oružanu pobunu.

Šef Vagnera je objavio da njegove trupe kontrolišu Rostov na Donu i vojne objekte u Voronježu. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je postupak lidera grupe Vagner Jevgenija Prigožina „izdajom“ i „udarcem nožem u leđa“. Zatim su jedinice Vagnera krenule ka Moskvi.

Kada su stigle na 200 kilometara od Moskve, pojavila se vest da je Prigožin prihvatio predlog predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da zaustavi konvoj i deeskalira situaciju. Šef Vagnera je kasnije to potvrdio, rekavši da nije želeo prolivanje ruske krvi.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare