Koncert ,,El Sistema i prijatelji“

VRANJE
U Vranju je prvi samostalni koncert u okviru projekta „Orkestri i horovi nade“ održan u februaru. U njemu je osim učenika Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ učestvovalo i 60 dece koja su se priključila međunarodnom programu „El sistema“.

„Cilj nam je da kroz  grupno muziciranje uključimo što veći broj dece u besplatno muzičko obrazovanje, ali da bude dostupno i onoj deci koja nikada ne bi mogla da dođu do muzičke škole. Publika će na koncertu moći da čuje dela velikana svetske muzike, adaptirana za dečiji uzrast, kao i džez obradu domaćih pesama“, rekla je Marijana Milošević Simić, programska direktorka El Sistema.

Zajednički koncert okupiće oko 200 učenika iz Vranja, Jagodine, Paraćina, Obrenovca, Novog Sada, Surdulice i Bujanovca. U sali Doma vojske u Vranju,  u nedelju, 23.aprila, predstaviće se novim repertoarom uz dirigentsku palicu umetnika iz Venecuele, Herarda Estrade.

„El sistema je obrazovni model u kome je muzika sredstvo za postizanje cilja. To je program socijalne inkluzije i kuturne transformacije koji pomaže deci i mladima da ostvare svoj puni potencijal i usvoje vrednosti važne za lični razvoj. Pruža deci da budu muzičko obrazovana i da sviraju istrumente koji im možda nisu uvek dostupni“, rekao je umetnik iz Venecuele, Estrade.

Program je nastao u Veneculi  pre 41godinu i prisutan je u preko 60 zemalja sveta. Obuhvata preko četiri miliona dece i omladine. U Srbiji se realizuje u osam gradova među kojima je i Vranje.

„Grad Vranje pružio je podršku ovom projektu tako da smo srećni i što su učenici muzičke škole i polaznici ovog programa dobili priliku da učestuju na jednom ovakvom koncertu. Pozivam Vranjance da dođu na koncert i vide šta su to deca pripremila“, rekla je većnica, Zorica Jović.

Nakon toga, u utorak 25. aprila, biće održan Godišnji koncert ,,El Sistema i prijatelji“ u sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu.

Ovaj projekat su pomogli Evropska unija, Vlade Švajcarske i Srbije preko razvojnog programa Evropski PROGRES.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare