Komunalnim dužnicima otpis kamate i više rata za plaćanje duga

NIŠ

 

Za 36. 152 građana koji ne izvršavaju redovno svoje obaveze prema javno komunalnim preduzećima Grad Niš pokrenuće inicijativu za plaćanje na rate u periodu od 5 do10 godina, uz otpis kamate, najavio je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.                

Ukupna dugovanja neredovnih platiša je oko 185 miliona dinara. Ugovori će se sklapati od 15. januara do 15. aprila.

                      “Nakon svakodnevnih razgovora i upoznavanja sa situacijom u kojoj živi veliki broj naših sugrađana, nakon razgovora i sa direktorkom Obajedinjene naplate,  Jelenom Stojanović, a i nakon razgovora sa komunalnim  preduzećima, ove godine dajemo najveće mogućnosti za izmirivanje  nagomilanih dugova”, kazao je Bulatović.

                Prema tom predlogu koji će biti i pred Gradskim većem,  građani koji duguju do 100.000 dinara, a takvih je 32.779, imaće predlog otpisa kamate i izmirenje glavnice duga na period do pet godina. Tamo gde se vode parnice i proces izvršenja, ti troškovi će ući u glavnicu duga i biće reprogramirani u period od pet godina.

              Dugovanja od 100.000 do 250.000 dinara, njih je 2.672, predlog je da dug vraćaju pod istim uslovima a period izmirivanja dugova bio bi osam godina.

              Građani koji duguju od 250.000 do 500.000 dinara, 569 građana, dug bi vraćali  devet godina.

              Za one koji duguju više od 500.000 dinara, a takvih je 132 korisnika,  predlog je da se rate rasporede na period od 10 godina.

               “Ono što je posebno značajno je da  korisnici pomoći Centra za socijalni rad imaju posebne benficiji za izmirivanje dugovanja i obaveza, a takvih je 3.227. Za njih važe isti ovi rokovi, oslobađanje  kamete, a najveći iznos rate neće biti više od 500 dinara čime dajemo maksimalne olakšice sugrađanima koji teško žive”, istako je gradonačelnik Bulatović.

              Grad ove godine daje najveće olakšice iz razloga što  i grad mnogo bolje finansijski stoji, što ima više  prihoda u budžetu grada Niša, a time ima i više mogućnosti da pomogne različite  kategorije stanovništva, a to čini u mnogo primera u slučajeva.

             “Svesni smo  položaja i statusa ovih 36.000 naših sugrađana  i zato smo  se opredelili da im pomognemo”, kazao je Bulatović. “Ovo je najbolje rešenje koje  grad u ovom trenutku može da ponudi i time omogući da građani redovno plaćaju svoje obaveze i da nemaju dugovanja”, istako je Bulatović “Svi postupci će  u slučaju sklapanja ovih ugovora biće povučeni, bilo da su pred sudovima bilo pred izvršiteljima”.

                 Ovo su olakšice koji je retko ko mogao da ponudi u Srbiji, kazao je gradonačelnik Bulatović.

                 On je dodao i  da 70.000 građana redovno izmituje kominalne  usluge.                 “Na ovaj način i sa ovakvim predlogom koji je gradonačelnik izneo po prvi put  će građani uspeti da reše zaostala dugovanja i upravo  ovim minimalnim iznosom rata od 700 ili 500 dinara  za sovijalno ugrožene, prvi put će građani rešiti svoja dugovanja. To je do sada i bio problem jer je nikom građanima rata iznosila i po 5 do 6 hiljada dinara plus redovna dugovanja. Ljudi su iskazali volju da plate račune ali jednostavno nisu mogli, a sada  im se sa ovim uslovima pruža ta mogučnost”, kazala je Jelena Stojanović, direktorka Objedinjene naplate.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare