Ministarstvo kulture odobrilo sredstva za sanaciju Pribojčićeve kuće

VRANJE

Grad Vranje planira osnivanje Centra za očuvanje vranjske gradske pesme koji bi trebalo da bude smešten u Pribojčićevoj kući, neposredno pored rodne kuće kjiževnika Bore Stankovića.

Ideja je da, u ambijentu starog Vranja, bude posvećena dužna pažnja očuvanju vranjskog muzičkog blaga koje se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Centar u Pribojčićevoj kući bio bi mesto baštinjenja, čuvanja i negovanja Vranjske gradske pesme.

„Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Srbije odobrilo je Gradu Vranju dodatnu finansijsku podršku za sanaciju Pribojčićeve kuće i realizaciju dela aktivnosti u okviru UNESCO Mreže kreativih gradova“, izjavio je gradonačelnik Slobodan Milenković.

Pribojčićeva kuća je jedna od mnogobrojnih u Vranju koja je pod zaštitom države i to je jedan od načina da bude sačuvana od propadanja.

Većnica za kulturu Zorica Jović pojašnjava da će u skladu sa akcionim planom za članstvo u UNESCO Mreži kreativnih gradova, odobrena sredstva biti iskorišćena za izradu monografije na srpskom i engleskom jeziku „Vranjsko muzičko nasleđe“, za organizovanje Festivala „Vranjska gradska pesma“ i manifestaciju „Maj mesec muzike“.

Imajući u vidu podršku kapitalnim projektima i pomoć u realizaciji različitih inicijativa, Ministarstvo kulture ostaje jedno od najznačajnijih razvojnih partnera Grada Vranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare