Klinika za kardiohirurgiju dobila aparat vredan sto hiljada evra

NIŠ

 Na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu danas je otvorena laboratorija sa aparatom “Real Time PCR” koji se koristi za genetska ispitivanja.

Prema rečima direktora Klinike za kardiohirurgiju Dragana Milića aparat je vredan 100.000 evra i predstavlja donaciju američke vojske, vlade i američkog naroda.                     

Otvaranju laboratorije na Klinici za kardiohirurgiju prisustvovali su i predstavnici evropske Komande vojske SAD i američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

                        “Aparat “Real Time PCR” značajno će poboljšati dijagnostičke kapacitete ne samo Klinike za kardiohirurgiju već i celokupnog Kliničkog centra. Moći ćemo da radimo sva ispitivanja koja su vezana za trombofilije i kompletnu tipizaciju tkiva, kako zdravog, koje se koristi za transplantacije, tako i bolesnog”, istakao je Milić.

                           On je kazao da novi aparat predstavlja drugu donaciju američke vojske Klinici za kardiohirugiju u poslednje dve godine.

                           “Juna prošle godine dobili smo opremu neophodnu za operacione sale vrednu preko 400.000 evra. Do sada je uz pomoć te opreme operisano 1.100 ljudi. Listu čekanja na operacije smanjili smo sa 250 do 300 ljudi na 50 do 60”, kazao je Milić.

                            Dodao je da zahvaljujući dobrim kadrovima i novoj opremi stopa smrtnosti kardiohirurških pacijenata na Klinici za kardiohirugiji iznosi svega 2,2 odsto, a ukupna smrtnost pacijenata 1,97 odsto.

                          Kako je kazao Milić američka vojska već je odobrila projekat psihijatrijske bolenice u Toponici i ustanove “Mara”.

                          “U najavi je donacija opreme za laboratoriju na Medicinskom fakultetu koja će služiti za prenatalnu dijagnostiku i u toku je postupak odobrenja projekta digitalne mobilne angio sale za našu kliniku. Kada se završi moće ćemo godišnje da “tretiramo” oko 10.000 pacijenata”, naglasio je Milić.

                            On je istakao da su donacije dokaz prijateljstva američkog i srpskog naroda i podvukao da su Srbija i Sjedinjene Američke Države uvek bili saveznici.

                            Laboratorija je nazvana “Daglas Dold”, po studentu medicine koji je bio američki šef Crvenog krsta u Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare