Kićenje jelke ljudskim pravima

VLASOTINCE
Međunarodni Dan ljudskih prava se obeležava širom sveta kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca. Ujedinjene nacije su 10.decembra usvojile Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima u kojoj je istaknuto da su ta prava univerzalna i da ne zavise od nacionalne, državne, ideološke, socijalne i kulturne pripadnosti. Tim dokumentom se štite građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čoveka i to
od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.


U Srbiji ljudska prava su zagarantovana Ustavom, opšteprihvaćenim pravilima međunarodnim pravilima Međunarodnog prava, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i zakonima. Inače, ljudska prava su osnovna prava koja ima svaka osoba, koja se stiču rođenjem, koja su neotuđiva i nedeljiva, svojstvena svim ljudima, bez obzira na državljanstvo, prebivalište, pol, nacionalnost i etničko poreklo, boju kože, veru, jezik ili bilo koji drugi status.


– Povodom današnjeg Međunarodnog dana ljudskih prava, 10.decembra ,,SOS telefon za ženu i decu” iz Vlasotinca zajedno sa Regionalnom mrežom ,,Jug”, koju čine četiri organizacije ,,Žene za mir” iz Leskovca, ,,Centar za devojke” iz Niša i ,,Ženski nezavisni centar” iz Dimitovgrada organizovali smo u centru grada ispred platoa zgrade opštine Vlasotince, od 12 do 13 časova, zajedničku akciju pod nazivom ,,Kićenje jelke ljudskim pravima” . Današnji datum 10.decembar je praktično prekretnica u savremenoj istoriji kada su se nacije sveta udružile kako bi jednom zauvek stale na kraj genocidu nastalom za vreme Drugog svetskog rata. Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima jedna je od značajnijih dostignuća Ujedinjnih nacija koji kao dokument predstavlja osnovnu filozofiju pravno obavezujućih međunarodnih istrumenata nastalih nakon 1948.godine – istakla je Ljiljana Nešić, koordinatorka Regiona ,,Jug”, koje su zajedno sa Svetlanom Šarić i Nene Vasić i mnogobrojnim volonterima organizovale na visokom nivou ovu akciju koju je mogao da vidi veliki broj Vlasotinčana, i da uz to dobije i prigodan poklon od strane organizatora.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare