U Vranju obeležen Međunarodni dan ljudskih prava

VRANJE

Povodom obeležavanja 10. decembra – Međunarodnog dana ljudskih prava, aktivistkinje SOS Telefona Vranje i SOS Kutka za Devojke organizovale su u centru grada uličnu akciju “Drvo ljudskih prava“.

Cilj akcije je bio informisanje i podizanje svesti građana i šire javnosti o ljudskim pravima, porodičnom i partnerskom nasilju nad ženama, o oblicima i mehanizmima zaštite.

Građani i građanke Vranja ispisivali su poruke o zaštiti ljudskih prava i simbolično ukrašavali drvo ljudskih prava.

Povodom ovog značajnog datuma, organizovana je i konferenciju za medije na kojoj je rečeno da je jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na život bez nasilja.

U pogledu ljudskih prava u Srbiji, Beogradski centar za ljudska prava u saradnji sa  Timom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji  sproveo je istraživanje javnog mnjenja o stavovima i percepciji građana/ki o glavnim pitanjima ljudskih prava u našoj zemlji, na uzorku od 1004 građana/ki u periodu od 16. do 25. novembra 2019. Godine.

Većina njih smatra da upravo oni državni organi čija je osnovna nadležnost zaštita ljudskih prava, tužilaštvo i sudovi, u svom radu nisu samostalni i nezavisni i da postupci u kojima mogu da zaštite svoja prava traju neopravdano dugo.

Time se gubi svrha zaštite prava i dovodi do nepoverenja građana u državne organe čija je osnovna nadležnost zaštita ljudskih prava.

Veliki broj građana – 72 posto ne zna da navede nijednu nezavisnu instituciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava, kao na primer Zaštitnika građana. Kada su u pitanju konkretna prava, građani/ke su kao najugroženija iz svog ugla naveli pravo na rad i slobodu izražavanja/medija.

Od ispitanika koji su naveli da su u poslednjih 10 godina bili žrtve kršenja ljudskih prava, skoro 30 odsto je reklo da su u pitanju prava iz radnih odnosa, a 74 posto ispitanika/ca veruje da postoji cenzura štampe.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare