KFOR povećava kretanje trupa i vozila u narednim danima

PRIŠTINA

Misija KFOR-a saopštila je da će narednih dana biti pojačano kretanje njenih trupa i vozila na Kosovu zbog uobičajene procedure primopredaje kontingenata.

KFOR je dodao da će održati i vežbe testiranja i održavanja operativnih kapaciteta, kako bi se osigurao isti nivo obučenosti i spremnosti za sve buduće jedinice na terenu.

“Iako će se ove vežbe izvoditi na način da se minimizira smetnja i uticaj na lokalno stanovništvo, može doći do zastoja u saobraćaju i vidljivo kretanje vojnika. Zbog toga KFOR savetuje vozačima da obrate posebnu pažnju ako se nalaze u blizini kolone vojnih vozila”, saopšteno je.

Prema Vojno-tehničkom sporazumu kojim je okončan rat na Kosovu, KFOR je odgovoran za bezbednost granica na teritoriji Kosova.

Vežbe KFOR-a usledile su nekoliko meseci nakon što je desetine vojnika povređeno tokom sukoba sa srpskim demonstrantima, nakon eskalacije nasilja krajem maja. Tada su se Srbi usprotivili ulasku u zgrade opština novih albanskih gradonačelnika Zvečana, Leposavića i Zubina Potok.

Nasilje je primoralo NATO da pošalje dodatnih 700 vojnika na Kosovo, pored 4.000 vojnika koji su već u zemlji, prenosi Radio Slobodna Evropa(RSE).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare