Grad Vranje dobija Javni budžetski portal

VRANJE


Grad Vranje je, u okviru prvog Javnog poziva za dodelu paketa podrške lokalnim samoupravama u Programu EU Exchange 6 , izabran za realizaciju paketa podrške za unapređenje planiranja i budžetiranja kapitalnih projekata koji je realizovan tokom 2022. i 2023. godine.

Sem ovoga, grad Vranje je izabran i za dodatnu podršku koja podrazumeva izradu budžetskog portala.

Ova podrška podrazumeva dodelu hardverske opreme za podršku radu portala, kao i instalaciju softvera i obuku korisnika i administratora portala, objavljeno je na sajtu grada Vranja.

Objašnjeno je da javni budžetski portal (JBP) – predstavlja sistem elektronskog izveštavanja za Skupštinu LS, građane i ostale zainteresovane strane u cilju njihovog informisanja o procesu pripreme i izvršenja lokalnog budžeta. Reč je o platformi koja omogućava članovima lokalnog parlamenta, građanima i svim zainteresovanim stranama da prate pripremu i izvršenje lokalnog budžeta, pružajući informacije o izvršenju tekućeg budžeta i pripremi novog. Javni budžetski portal, takođe, kombinuje budžetske informacije sa različitim alatima, vestima, anketama, navodi se u objavi.

Ova softverska aplikacija, koja ima svoju javnu prezentaciju na veb stranici grada, počiva na povezanosti, uvozu osnovnih budžetskih podataka iz materijala koje, inače, priprema i/ili kontroliše organizaciona jedinica za finansije.

Tim povodom u Vranju su boravili predstavnici Stalne konferencije gradova i opština Mirjana Knežević Panajotu, savetnica za planiranje i programsko budžetiranje i Nedeljko Ćurić, savetnik za planiranje i kapitalne projekte.

Oni su održali obuku korisnika i administratora portala i omogućiti instalaciju budžetskog portala. Sastanku i obuci prisustvovali su gradski većnik za budžet i finansije Bojan Kostić i predstavnici Odeljenja za budžet i finansije Grada Vranja.

Program EU Exchange 6 finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2019 i sprovodi se u režimu direktnog upravljanja, što znači da Delegacija EU u Srbiji ima najznačajnija upravljačka ovlašćenja. Ključne resorno nadležne institucije na nacionalnom nivou jesu Ministarstvo finansija i Republički sekretarijat za javne politike, uz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za evropske integracije. Kao i u prethodnim fazama Programa Exchange, Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) ima ulogu implementacionog partnera i neposredne odgovornosti u pogledu realizacije planiranih programskih aktivnosti, navoedi se na sajtu grada.(kraj) LJS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare