Kamberi: Sedam tačaka, Narodna kuhinja i lokana samouprava

BUJANOVAC

 

Kabinet predsednika bujanovačke opštine Šaipa Kamberija organizovao je danas konferenciju za medije kako bi javnost bila upoznata sa dosadašnjim radom opštinske vlasti, ali i „preprekama i izazovima sa kojima se opština suočava“, kako je rekao Kamberi.

„Subvencije za razvoj male i srednje privrede od 11,2 miliona dinara, 32 miliona dinara za razvoj poljoprivrede, zatim 25,6 miliona opredeljenih za program stručnog usavršavanja mladih kadrova, predstavljaju direktne podsticaje zapošljavanja, odnosno kreiranje novih radnih mesta“, naglasio je Kamberi.

Govoreći o političkim događajima, Kamberi je posebno izdvojio posetu predsednika Albanije, Bujara Nišanija, opštini Bujanovac, kao i svoje učešće na sastanku sa ambasadorima koji čine grupu „Prijatelji juga“.

„Prvi put nakon šest godina je data mogućnost nekome sa ovih prostora da prezentuje političku, ekonomsku i bezbednosnu situaciju u opštinama Bujanovac i Preševo.“

Na naše pitanje da li je dobio izveštaj Vlade Srbije o implementaciji Plana u 7 tačaka, za koji je premijerka Ana Brnabić prošle nedelje u Skupštini rekla da je spreman, Kamberi odgovara:

„Osim najave da ćemo dobiti taj izveštaj o dostignućima vlade po ovom pitanju nismo dobili ništa. Izveštaj ne mogu da komentarišem jer ga još uvek nisam video, ali znam da je do sada  realizovano samo otvaranje fakulteta u Bujanovcu i porodilišta u Preševu. Brojni su zahtevi koje sadrži Plan u 7 tačaka koji nisu realizovani, jer ne postoji kontinuirani politički proces koji bi ti omogućio“, rekao je Kamberi.

On je istakao i da je jako bitno to što je jedini Albanac u aktuelnom sazivu  Narodne skupštine Srbije, poslanik Fatmir Hasani, glasao i za prvu i za drugu vladu, sa namerom da se dokaže konstruktivnost albanskog političkog faktora na jugu Srbije, i sa krajnjim ciljem da se pokrene dijalog sa Vladom Srbije o realizaciji svih tačaka iz Plana.

„Imali smo početkom juna i sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je obećao da će se odmah nakon konstituisanja nove vlade krenuti sa ispunjavanjem zahteva, međutim osim te najave nismo dobili ništa.“

Kamberi je za JUGpress prokomentarisao i zbog čega bujanovačka lokalna samouprava, jedina u Srbiji, ne učestvuje u finansiranju Narodne kuhinje i to već 14 godina, o čemu je JUGpress ranije pisao.

„Mi nemamo detaljan izveštaj koje porodice to koriste, koje su potrebe. Ako nešto takvo postoji, u saradnji sa Opštinom bi trebalo sačiniti operativni plan na osnovu kojeg bi mogli da opredelimo sredstva koja su potrebna. Za sada mi to nemamo, tako da bez jasne vizije šta se time postiže Opština ne može da učestvuje u tome“, zaključio je Kamberi.

Podsetimo, Crveni krst Bujanovac je za pripremu obroka u Narodnoj kuhinji ove godine od opštinskih vlasti tražio 7,8 miliona dinara. Lokalna samouprava je bez obrazloženja odbila zahtev, da bi izdvojila 500.000 dinara iz budžeta kao „neki vid pomoći toj organizaciji“, kako se izrazio predsednik opštine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare