Kako se pravi budžet u Preševu: Najpotrebnije zadržati mlade

PREŠEVO

U Preševu se situacija sa informisanošću građana o tome da bi trebalo da sami učestvuju u kreiranju opštinskog budžeta ne razlikuje u odnosu na najveći broj opština i gradova u Srbiji, pokazuje mini anketa a ulici u ovoj opštini.

Ono što primećujemo je nezainteresovanost ali i nespremnost da se o ovome govori pred kamerom.

Dvojica naših sagovornika, Stefan Anđelković i Ilir Sadriu se slažu da je neophodno uraditi nešto sa sredstvima iz budžeta što bi podstaklo ostanak mladih ljudi u ovoj opštini.

Prisutan je odliv i kod albanskog i srpskog ali i romskog stanovništva, kaže Stefan Andjelković.

Pitamo ga koliko su građani mogli da učestvuju u pravljenju budžeta opštine Preševo.

„Građani su , zapravo, mogli podneti predloge na nivou mesnih zajednica, ali nisu učestvovali u izradi budžeta i nadam se da će to biti naredne godine zastupljenije, ne samo da građani budu upoznati nego i da učestvuju i doprinesu boljem budžetu“, kaže Stefan.

Srpska zajednica je ovde manjinska, procene su do osam posto od ukupnog broja stanovništva pa pitanje koliko je ona „sagledana“ u opštinskom budžetu ima posebnu dimenziju.

„U srpskoj zajednici se dosta površno radilo. Građani su dosta toga mogli da predlože, da izmene, da učestvuju , ali je to i ove godine izostalo“, objašnjavca Anđelković.

„ Akcenat potreba u srpskoj zajednici je na infrastrukturi, kao i da se uradi za egzistenciju stanovništva opštine Preševo, jer je odliv stanovništva iz godine u godinu sve osetniji“, smatra Anđelković.

Kaže i da bi „morala da postoji strategija na nivou države koja bi zbrinula mlade i dala im neku podršku za opstanak“.

Isto misli i Ilir Sadriu

„Pošto je stopa nezaposlenosti u opštini Preševo  najveća na nivou Republike Srbije , iz budžeta opštine je najpre potrebna  podrška kroz razne projekte kako bi se angažovali mladi,  obrazovani ljudi, kao i omladinsko preduzetnistvo, kako bi se poboljšala stopa nezaposlenosti“, rekao je Sadriu.

„ Isto tako bilo je potrebno da se budžetom opštine Preševo  planira okončanje  kapitalnih projekata izgradnje infrastrukture u industrijskoj zoni, kako bi smo mogli do kraja godine da imamo bar jednu investiciju, koja bi bila preokret nade za omladinu u našoj opštini, sugeriše Sadriu i dodaje da je „omladina izgubila sve nade na ovom prostoru“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare